Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев призова за пълно отваряне на архивите на ДС

Президентът Росен Плевнелиев призова за пълно отваряне на архивите на Държавна сигурност. В специално видеообръщение държавния глава заяви, че упорито се търсят причини и средства документите на комунистическите служби да останат непрочетени. По традиция днес се отбелязва деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Плевнелиев определи 1 февруари 1945 година като една от многото черни дати на комунистическия терор:

1.02.1945 година е символична дата в нашата история, защото не само е избит цвета на българската интелигенция и политическия елит, но и направен опит да бъде брутално смазана всяка проява на гражданска активност и доблест. Днес българският народ задава много въпроси и търси решение как да се противопостави на задкулисието, на полуотворените досиета, на недоизказаната истина за комунизма и неговата тоталитарна държава.

Според Президента се продължава с опитите за създаване на паралелна реалност и митове:

За Тодор Живков като човек от народа, за добрите сътрудници на ДС, като удобно се забравят лагерите, затворите и целия терор, който осъществиха същите тези професионалисти върху българския народ. Упорито се търсят причини и средства, документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои.

Държавният глава призова за пълен достъп на хората до документите на комунистическия режим:

Мина четвърт век. Няма какво повече да бъде тайна. Всички документи трябва да бъдат събрани на едно място от Комисията по досиетата, архивирани, подредени, дигитализирани и предоставени на държавния архив. Нека всички имат достъп до тях, а не някой да ни посредничи, четейки архивите вместо нас. Няма нужда от посредник между нас и истината.

По-рано днес около 200 души почетоха с молитва жертвите на комунистическия режим при мемориала до НДК. Полиция отведе петима младежи, които издигнаха снимки на Гео Милев, Александър Стамболийски, Никола Вапцаров, Райко Даскалов и Вела Пеева. Присъстващите, дошли да почетат паметта на жертвите на комунистическия режим, ги определиха като провокатори.

На 1 февруари 1945 година българските комунисти екзeкутират бeз съд и присъда 150 души от политическия, интелектуалния и военния елит на България. „Народният съд” репресира близо 30 000 български граждани. Над 2 и 700 са осъдени на смърт, 11 000 попадат в затворите, конфискувани са предприятия и недвижими имоти, изселени са над 12 000 човека. Стотици хиляди други български семейства са разделени и прогонени зад граница.


 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна