Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран получи 500 милиона долара от замразените му активи

| обновено на 02.02.14 в 13:16

Иран получи първия транш в размер на 500 милиона долара от замразените му от Запада активи. Това съобщи пред иранската агенция ИРНА заместник-министърът на външните работи Абас Аракчи

Споразумението между Техеран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия беше постигнато през ноември миналата година. Според документа иранската страна ще прекрати частично ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите срещу нея. 

Следващият транш от средствата на Техеран в размер на 450 милиона долара се очаква на 1-ви март.

Частичната отмяна на санкциите срещу Иран може да доведе до икономически подем в страната. Но правителството остава критично към наложените мерки, заяви иранският външен министър Мохамад Зариф в интервю за Евронюз: Санкциите изначално са незаконни. Но живеем в свят, който не се ръководи от законността. Определени части от иранската ядрена програма ще продължат, други части, имам предвид обогатяването на уран над 5%, се споразумяхме да не продължават. Т.е. нито продължаваме всичко, нито спираме всичко.

По-рано американският държавен секретар Джон Кери се срещна със Зариф по време на Международната конференция по сигурността в Мюнхен, съобщи Ройтерс като цитира говорителката на американското външно министерство Джен Псаки. Кери е потвърдил пред Зариф, че Съединените щати оставят в сила съществуващите санкции и е подчертал колко е важно преговорите да продължат и Техеран да изпълнява ангажиментите си.

Самите преговори по изпълнението на договореностите за иранската ядрена програма ще бъдат подновени на 18-и февруари във Виена.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна