Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

newspapers

Участниците в Мюнхенската конференция по сигурността приканиха украинците да побързат към бъдещето, пише руският Комерсант, според който кризата в Украйна е била дискутирана на форума повече и от сирийската. Руският външен министър Сергей Лавров изслуша доста упреци от западните си колеги, но не им остана длъжен, посочва вестникът. Украинският въпрос май бе основен дразнител в сблъсъка между мненията на Русия и Запада, констатира и Московский комсомолец

Делегатите от ЕС и САЩ в Мюнхен заеха обща позиция, настоявайки украинската власт да се вслуша в мнението на народа, пише Независимая газета под заглавие "Призрак на гражданска война над Украйна". Екипът на президента Виктор Янукович призова Запада да приеме Русия да участва в тристранни преговори за бъдещето на Украйна. Опозицията обаче признава като възможни посредници в уреждането на кризата само ЕС и Запада, посочва изданието.  

Предстоящата седмица изглежда ще е решаваща - окончателно ще разберем по какъв сценарий - мирен или силов, ще се развият събитията в Украйна, пише Новие известия.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу остро критикува световната общност за неуспеха да бъде сложен край на кръвопролитието в Сирия, като каза, че един ден генералният секретар на ООН ще трябва да се извини за това, съобщава в. Хюриет дейли нюз. Международната система се проваля, както се провали в Босна, както се провали в Руанда, каза Давутоглу на Мюнхенската конференция по сигурността. 

Вашингтон пост съобщава, че официалният уебсайт на американската федерална здравна програма "Хелт Кеър" не е в състояние да поеме хилядите заявки на хора за поправяне на грешки в системата. Вестникът се позовава на запознати източници, според които около 22 хиляди жалби стоят неразгледани в правителствения сървър. 

Пресата в САЩ отделя днес голямо внимание и на внезапната смърт на популярния актьор Филип Сиймор Хофман.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени