Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Рим приеха спешни мерки за достъп на хуманитарна помощ в Сирия

Кристалина Георгиева

Eврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева участва в Рим в заседание на работна група на високо равнище за хуманитарните проблеми в Сирия. Срещата е под егидата на ООН. 

Министърът на външните работи на Италия Ема Бонино заяви, че международната общност е претърпяла неуспех при реализацията на плана за осигуряване на достъпа на хуманитарна помощ за Сирия. Тя изтъкна, че сирийската криза е най-тежката в света понастоящем с около 130 хиляди жертви, с над 2 милиона бежанци и близо 7 милиона евакуирани. Бонино използва определението "позор за международната общност“ и добави, че е неприемливо все още да няма достъп за хуманитарната помощ. Кристалина Геогиева на свой ред припомни, че само Европейският съюз е планирал 3,5 милиарда долара за това.

В хода на заседанието бяха одобрени 11 спешни мерки, целящи да се гарантира достъп до обсадените места, демилитаризиране на училища и болници и да се осигури допълнително финансиране на необходимата хуманитарна помощ. Всички участници в срещата отправиха апел за гарантиране защитата на населението. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна