Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първанов: Има човек над БСП и той е Делян Пеевски

Снимка: БГНЕС

Делян Пеевски диктува ключовите решения и на голямата партия в коалицията. Има човек над БСП и той се произнася, това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов по bTV.  Той отхвърли тезата на председателя на БСП Сергей Станишев, който преди дни обяви, че никой и нищо не стои над БСП и над България.

Първанов посочи "Империята на Делян Пеевски" като пример за фирмите, облагодетелствани както от предишната, така и от настоящата власт. Той се закани да съди всеки, който заяви, че той стои зад установяването на подобни зависимости в БСП.

Георги Първанов отрече твърденията, че дължи победата си на президентските избори през 2001-ва година на гласовете на ДПС и лидера Ахмед Доган. На първия тур 2001-ва г. заедно с г-н Ангел Марин имахме преднина от 4%, а тогава ДПС имаше кандидатпрезидентска двойка и водехме още на първия тур, аргументира се президентът.

Това обаче не бива да обезценява подкрепата на ДПС. Но една подкрепа преди 12 години не е индулгенция за грешни ходове, които се правят сега. Моята критика е насочена не към неща от преди 15 години, а към това, което става днес, обясни още президентът и допълни: Аз съм задължен на Ахмед Доган, но в минало време, това задължение не ми връзва ръцете да критикувам коалицията за кадровите решения и грешните политики. ДПС никога не е прескачала границата, но аз никога не съм правил компромис с предизборните си обещания.

Подобно на Румен Петков, който разкритикува БСП, че не е посочила АЕЦ "Белене" като свое "непреодолимо условие" за управлението, както ДПС е посочила като такова запазването на плоския данък, Георги Първанов обясни: Вчера Янаки Стоилов направо сдъвка позицията на БСП за "Белене", а неговият колега от парламента Йордан Цонев беше много категоричен – Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" – да, АЕЦ "Белене" – не, заяви Първанов.

В продължение на критиката си към коалиционната политика на ДПС в настоящото управление президентът изрази недоумение от схващането на резултатите от изборите за Европейски парламент като аргумент за управлението на кабинета „Орешарски” или свикването на предсрочни избори.

Съвместното броене на гласовете е непонятно – евродепутатите на БСП ще бъдат част от европейските социалисти, а на ДПС – от европейските либерали. Какъв е аргументът да се броят заедно, попита Първанов, според когото Европейските избори не бива да се обвързват с вътрешнополитически въпроси от този вид.

Президентът твърди, че никога не е произнасял и "една критична дума към управлението". Кадровата политика не се прави от правителството, а в партийните централи. Критикувам правителството, че не си иззема правомощията и не командва парада, категоричен бе Първанов.

За АБВ ДПС е конкурент, както и БСП. Ключовият конкурент обаче е ГЕРБ, а с останалите се конкурираме на полето на идеите, подчерта президентът Георги Първанов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени