Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селскостопанската академия протестира срещу намаляване на бюджета й от МЗ

Снимка: БГНЕС

Учените от Селскостопанската академия протестират срещу обмисляната от Министерството на земеделието реформа в сектора. Промените предвиждат годишният бюджет на Академията да бъде намален с 18 процента.

Това ще доведе до драстични съкращения в състава и дейността на институцията, а вероятно и до закриването й, се посочва в отворено писмо от директорите на институти до президента, до председателя на Народното събрание и до лидерите на парламентарно представените партии.

Селскостопанска академия многократно е била обект на неудачни структурни промени, се казва в отвореното писмо на учените. Само за периода 2007-2013-та година съставът на академията е съкратен с близо 34 процента. През последните две години са освободени още над 400 служители, с което е достигнат санитарният минимум за покриване нуждите и дейността на научно-приложна организация. Учените считат, че днес вече се подготвя физическото ликвидиране на аграрната наука чрез замисленото преминаване на част от институтите към Българска академия на науките, на други - към някои университети, а трети ще се закрият. Това ще бъде удар не само върху науката, но и върху българското земеделие. В писмото си учените твърдят, че  поредният опит за закриване на академията е поставяне на нечии лични и корпоративни интереси над националните. Според запознати, част от институтите на академията притежават хиляди декари земя и интелектуална собственост, към които има сериозни апетити.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна