Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-добра защита за потребителите и промени в Кодекса на труда обсъждат тази седмица депутатите

Снимка: БГНЕС
Очаква се тази седмица депутатите да удължат срока на Временната анкетна комисия, която проверява съмненията за злоупотреба с власт от бившия премиер Бойко Борисов. Записът с бившия директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов изтече в медиите преди години.
 

Текстове за по-добра защита на потребителите при сключване на договори по интернет и по телефона ще разгледат депутатите тази седмица. Те ще обсъдят на първо четене и промени в Кодекса на труда. Предложението на ГЕРБ предвижда работодателите да могат да сключват договор за стажуване с младежи на възраст до 29 години, за да бъдат конкурентоспособни. Част от промените, предложени от "Атака" предвиждат работникът да има право да си търси по съкратената процедура неизплатени заплати. Министерският съвет предлага промени, които са свързани с автоматичното заличаване на несъществуващи трудови договори. Това се налага поради факта, че през последните години са констатирани случаи, когато работодатели са сключвали фиктивни трудови договори като са вземали личните данни на работника.

В проектопрограмата са и промените в Закона за кадастъра и имотния регистър, за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Тази сряда и опозицията може да предлага точки в дневния ред. Както всяка първа сряда на месеца, ще има и блиц парламентарен контрол.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна