Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюнопроизводители от Търговищко получиха близо 100 хил. лева от изкупна фирма

Снимка: БГНЕС

Близо 100 хиляди лева получиха производителите от Търговищка област за предадения тютюн на изкупна фирма. Средният добив от един декар е около 160 килограма.

Според експерти липата на държавна политика в областта на тютюнопроизводството е основна причина земеделските стопани да се насочват към отглеждането на други култури. От един декар приходите са около 800 лева, като близо половината от тях са за разходи по отглеждането и прибирането на тютюна, разказва Нури Хасанов от село Врани кон:

Миналата година бяхме добре - 6,20 лева. Горе-долу без премията пак отърва. Ама сега за пет лева никак не е добре работата. Никак. Защо? Ако сравним с Гърция, те са наполовина тези премии. Там са 5 ли, 6 ли евро. Къде са 5 евро, 10 лева, и къде са 2 лева и 6 стотинки. За тях сме пак съгласни - два, два, ама да ги има. И тях ги няма. Излиза 160 килограма от декар. По пет лева, и десет да са, средната цена на декар, половината отиват за разсад, каза Нури Хасанов.

Заради ниските изкупни цени в петте общини на Търговищка област ежегодно намаляват площите, засети с тютюн, като са достигнали едва стотина декара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна