Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И тримата нападатели на Георги Димитров-Метин остават в ареста

Снимка: БГНЕС

Тримата мъже, които през ноември миналата година пребиха Георги Димитров, по-известен като Метин, на метри от столичната джамия "Баня Баши", остават в ареста. Според Софийския градски съд в нощта на инцидента Момчил Милчов, Иво Дилков и Джоно Младенов са били "ксенофобски мотивирани".

Тримата са удряли и ритали Метин с крака и с железен прът целенасочено в главата и без да бъдат провокирани с нищо, това записа още в мотивите си съдия Андреа Ангелов, който извлече ксенофобската мотивация от други техни прояви преди това в съседен хостел за чужденци.

Ангелов ги остави в ареста заради високата им степен на обществена опасност. По делото има само стара медицинска експертиза от началото на разследването, според която Метин е с две средни и една лека телесна повреда.

Прокурорът по делото обаче обясни, че причината да няма актуална експертиза на Метин е, че пострадалият съвсем наскоро е бил изписан от болницата и е в изключително неадекватно състояние. Експертиза обаче вече е назначена, а лекуващите лекари са били категорични, че ако Георги Димитров-Метин не е бил приет веднага в болница, е щял да умре.

Решението на СГС може да бъде обжалвано пред Софийският апелативен съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна