Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Албена Танева: Референдумът е полезен за всички участници в политическия процес

Снимка: БГНЕС

Не виждам причина да не се стигне до референдум, каза в предаването "От петък до петък" доц. Албена Танева – политолог и преподавател в Софийския университет. Тя коментира решението на Инициативния комитет от преподаватели в Софийския университет, ангажирани с протеста, да започнат събирането на подписи за референдум за изборните правила, предложен от президента.

Въпросът с референдума има различни начини за интерпретация, коментира доц. Танева и допълни: 

Тогава, когато има една продължителна криза, видима, осезателна, в такъв случай да може да се проведе допитване е полезно. Полезно е за всички участници в политическия процес, защото дава не просто обратна връзка, а дава възможност суверенът да се произнесе. И ако ние уважаваме принципите на обществото, в което живеем, то не би трябвало никой да се плаши. /…/ Референдумът ще ни върне отново към това ние да повярваме, че е възможно да живеем в демократично общество.

Имам подозрения, че някои от въпросите, поставени от президента, не са добре познати, не са напълно ясни – какво означава мажоритарност, какво означава пропорционалната избирателна система. Нито една от двете системи не е панацея, каза още доц. Танева. Според нея по въпросите за изборните правила е необходимо да се проведе спокойна дискусия.

Тя смята, във връзка с вота на недоверие срещу правителството, че има за какво да се оказва натиск върху управляващите, след като месеци наред обществото е политически възбудено и не може да се успокои.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна