Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достена Лаверн: Мога да допринеса за общата кауза на евроизборите както за левицата, така и за България

Достена Лаверн
Снимка: БГНЕС

Достена Лаверн заяви в предаването "От петък до петък", че все още не е ясно на кое място ще бъде в листата на левицата за евроизборите. През последните дни името на Достена се спряга упорито за избираемо място в листата на БСП. Тя беше номинирана от леви интелектуалци. Живее в Страсбург и работи като преподавател и журналист. Автор е на книгата "Експертите на прехода", която предизвика големи дискусии у нас. Дъщеря е на доц. Мария Пиргова.

Аз смятам, че мога да допринеса за общата кауза за евроизборите както за левицата, така изобщо и за България. БСП в момента е единствената партия, която защитава демократичния процес в България и лявото, изобщо, а аз по убеждения съм лява и това е партията, която изразява моите виждания, каза Лаверн.

Тя аргументира избора си с твърдението, че леви движения като АБВ и "Солидарна България" не предлагат алтернатива на БСП в политически план. 

Майка ми няма никакъв пръст в моята номинация. Има пръст дотолкова, доколкото тя е човек, с който говорим, дебатираме от години наред. Както и с проф. Петър Митев, който е много повече въвлечен в инициативата за номинирането ми за евродепутат, отколкото майка ми, отговори Достена Лаверн във връзка с публикации, че нейната майка – доц. Мария Пиргова, стои зад номинацията й за листата на БСП.

Според Лаверн провеждането на референдум заедно с изборите за Европейски парламент ще е непродуктивно за българската политическа реалност. 

Надявам се дебатът около евроизборите да се концентрира върху залозите, които стоят пред България през следващите пет години. Да успеем да поставим болните теми не само в България, а и в ЕС и връзката между тях, заяви Достена Лаверн.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени