Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентски организации обжалват две наредби на МЗ

Снимка: БГНЕС

Пациентски организации обжалват във Върховния административен съд две наредби на ЗАдравното министерство. Това съобщиха от Националната пациентска организация и федерация "Български пациентски форум". Според д-р Станимир Хасърджиев приетите мерки за оптимизиране работата на здравната система противоречат на няколко европейски документа.

Наредбите регламентират заплащането на лекарства за домашно и за болнично лечение. В документите се допуска вписването на ново лекарство в позитивния лекарствен списък само веднаж в годината, като НЗОК ще започне да го заплаща от следващата година. От пациентските организации заявиха, че това е геноцид и дискриминация спрямо пациентите у нас Двете организации ще изпратят писмо до Европейската комисия, в което ще изложат кризисната ситуация, в която се намира здравната система в България. 

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, поясни.

Докато Европа търси начини да се разширява достъпа на европейските  граждани до качествено здравеопазване на фона на застаряващото население, на проблемите на увеличаващата се заболеваемост, в България като че ли наблюдаваме обратните процеси. Тук постоянно се натяква колко много пари се харчат за здравеопазване, постоянно се говори за нови ограничения, постоянно се говори за рефлектиране на болници, на лекари, на лекарства - изключително тревожни тенденции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени