Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терзиева: Кметовете да продължат с проектите по оперативните програми

Снимка: БГНЕС

Политиката на Европейския съюз в настоящия програмен период  е подчинена на развитието на регионите и Брюксел няма да дава пари на парче, а ще финансира  интегрирани проекти, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева в Гоце Делчев.

В момента договаряме последните детайли с Брюксел по Оперативна програма "Региони в растеж", в която са включени стратегическите 67 града, каза министър Терзиева и бе категорична, че най много отговорности в този период ще имат регионалните и областни съвети за развитие:

Ще направим така, че във всеки регион интегрирано да има инвестиции. Имаме регионални съвети, в които аз лично смятам да участвам, за да може наистина да станат ефективни и да почнем да прилагаме така разписаните добре стратегии.

По повод недоволството на кметове, чийто общини не получиха одобрение на нито един проект по инвестиционната програма на правителството, Терзиева ги посъветва да продължават да правят проекти по оперативните програми и припомни критериите на правителствената такава:

Кметовете не бива толкова болезнено да го приемат, защото това са 500 милиона, които трябваше да разходим за големи инфраструктурни проекти, които първо трябва да имат проекта готовност, да водят до някакъв икономически растеж, да се създават работни места.

Стана ясно, че областните управители са имали  привилегията и отговорността да предложат пътните участъци, които спешно се нуждаят от ремонт.

От новата инвестиционна програма около 50 милиона бяха заделени по предложение на областните управители, така че във всеки един регион да почнем да ремонтираме най-належащите такива пътища втори и трети клас, които имат социално икономическо значение за региона.

Регионалният министър обеща, че през април започва активно работата по рехабилитацията на пътя Юндола-Банско-Гоце Делчев, който бе стопиран заради фалит на консорциума изпълнител и пое ангажимент проблематичният участък да бъде готов до 2015 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна