Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюнопроизводителите може да подновят протестите си

Снимка: Дора Атанасова

Тютюнопроизводителите може да подновят протестите си. Причината е, че Брюксел е отхвърлил искането на България за промяна на базата, върху която да се разпределят средствата за национални доплащания. Промяната на референтния период бе едно от исканията на тютюнопроизводителите по време на протестите, които бяха провокирани от забавянето на изкупната кампания и ниските цени.

Под натиска на недоволството, правителството призна, че по действащата в момента схема, нотифицирана от Европейската комисия, субсидиите се дават и за непроизведен тютюн. Сметката показва, че ако това се запази, стоте милиона, гарантирани от министъра на земеделието, ще се разпределят върху 50 000 тона тютюн, т.е. субсидията отново ще е 2 лева. Миналогодишното производство е 30 хиляди тона. Производителите настояват за доплащане не по-малко от 3 лева. Председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни Арбен Мименов коментира възможните решения:

Ще се търсят други възможности и варианти. Вероятно ще се подпомага на площ, като  количеството тютюн ще бъде преекспонирано през площта и така хората да си получат подпомагането, все едно за килограм са го получили. Всичко възможно трябва да се направи, това трябва да се случи, иначе, както съм казвал винаги, че сме в стачна готовност. На 44% е изкупен тютюнът. От 4,80 до 6,20 върви цената, като тенденцията е всеки ден да пада.

Вероятността за подновяване на протестите се засилва и от хода на изкупната кампания, предупреди Мименов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна