Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С над 300% са се увеличили турските туристи в Банско за 2 години

Снимка: БГНЕС

На фона на задълбочаващия се проблем с превозваческите квоти между България и Турция туризмът е темата, която обединява интересите на двете държави. Това заяви кметът на Банско Георги Икономов след направения анализ от участието в международното изложение в Истанбул. 300% ръст на туристите от Турция в ски курорт номер едно отчитат от общината през последните 2 години, каза Икономов.

Тръгнахме малко късно към турския пазар, но за 2 години разликата е осезаема. Като процент е впечатляващо - над 300% е ръстът. Въпросът е, че сме тръгнали от ниска база. С целенасочената реклама към Турция аз мисля, че в близките 5 години ние може би ще станем основния зимен курорт на Истанбул и на Турция

Турските туристи предпочитат зимно Банско заради близостта с курорта, добрата ценова политика и качеството на услугата, категоричен е Икономов, но възможно най-бързо трябва да се реши проблемът с визите.

До момента се издава еднократна виза, най-много двукратна виза. Второто, че се бави много нейното издаване - между 10 и 15 дни, и третото - нейната цена. Едно 4-членно семейство трябва да даде едно 400 евро само за визите при положение, че знаете цените в Банско на хотелите, тези 400 евро са поне два дена допълнително в Банско. Този въпрос трябва да намери изключително бързо решение, ако искаме да привлечем турските туристи.

През последната седмица са водени сериозни разговори с турски инвеститори за изграждане на модерен здравен център, от какъвто Банско има спешна нужда. Заявен е и интерес към изграждането на високотехнологично предприятие за производство на храни за кучета и котки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна