Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайностите на времето продължават да причиняват бедствия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три предупреждения за опасни наводнения издадоха властите в югоизападните райони на Англия. Метеоролозите прогнозират още проливни дъждове в района. Свлачище прекъсна железопътните линии към южните и западни части на Англия. Страната се бори с най-обилните наводнения от 250 години насам. Местните жители споделят, че не са виждали подобно бедствие: Живеем тук от 42 години и никога не сме се наводнявали. Това, което се случва направо не е за вярване.

Оранжев код за бури с ветрове със скорост до 130 км/ч е обявен за Ирландия и западното крайбрежие на Франция, където фотографи вече запечатаха вълни с височина 11 метра. В областта Бретан за ден паднаха валежи колкото за месец. Най-високата степен на тревога - червен код е обявен за атлантическото крайбрежие на Португалия.

11 жертви взе най-силната снежна буря в Япония от близо половин век. Снежната покривка в района на столицата Токио достигна 27 сантиметра. Заради снеговалежите бяха отменени 300 полета, а 5000 пътници остават блокирани на международното летище Токио-Нарита. 20 000 домакинства са без ток.

Пожарникарите в австралийските щати Виктория и Ню Саут Уелс се борят с над седемдесет горски пожара, причинени от високите температури и силните ветрове. Част от пламъците са достигнали предградията на втория по големина австралийски град Мелбърн. Опасност има и за електроцентрала в долината Латроуб. Премиерът на щата Виктория Денис Наптайн заяви, че това са най-силните пожари от 2009 година насам: Изправени сме пред най-тежките условия от пет години насам.  Времето е изключително горещо и имахме дълъг период на засушаване. Така условията за възникване на пожари стават много сериозни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна