Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна специализирана акция на жандармерията срещу битовата престъпност

| обновено на 10.02.14 в 09:05
Снимка: БТА
В опит да се преодолее битовата престъпност на територията на цялата страна започва специализирана полицейска операция. Ще участват служители на дирекцията "Специализирани полицейски сили" при Главна дирекция "Национална полиция" и на областните дирекции на МВР.

Точно 08:00 екипи на жандармерията, КАТ и полицията влязоха в няколко малки села и градове, за които се знае, че имат сериозен проблем с битовата престъпност. Полицаите ще работят на 12-часови смени, като ще се дават дежурства и през нощта. Главен инспектор Красимир Григоров от специализираните полицейски сили: Първо с полицейско присъствие ще бъдат удостоени малките населени места с най-много проблеми с криминалната и битова престъпност като Ихтиман, Самоков, община Вълчедръм, общините Бяла слатина, Хайредин, Борован, село Малорад, община Пордим, село Мечка и много други. Дирекция "Специализирани полицейски сили" ще участва в специализирана полицейска операция със седем полицейски управления на територията на 12 области - София, Враца, Монтана, Видин, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково, Сливен, Бургас и Силистра, с 54 екипа, 146 служители и 45 автомобила за цялата страна.

Седем екипа на жандармерията тръгнаха от сградата във Врана, за да влязат в селата на Софийска област. Заедно с Враца, Перник, Плевен, Монтана и Видин Софийска област е едно от местата, където има най-голямо завишаване на битовата престъпност, отчетоха от МВР още преди дни. Комисар Борис Танев от "Специализираните полицейски сили": Конкретно специализираното полицейско управление на София участва в тази операция на днешния със седем екипа на територията на седем общини. Продължителността на службата днес ще бъде 12 часа, всеки ден ще бъдат различни екипи с различна численост. Общините са на територията на София област - това са Своге, Костинброд, Ихтиман, Сливница, Ботевград.

Екипите на жандармерията ще бъдат подпомагани от местните полицаи и екипи на КАТ. От МВР са категорични, че засиленото полицейско присъствие ще остане в селата и малките градове, докато има нужда от него.

Друга мярка, която се предвижда да влезе в сила от днес, е по-засилено присъствие на патрули на КАТ. Те ще бъдат изтеглени от големите пътища, където досега стояха, за да хващат нарушители, и преместени на малките междуселски пътища, където с присъствието си се очаква да респектират битовите престъпници. Пак от днес започват и масирани проверки на местата, където евентуално се предлагат крадените вещи - заложни къщи, оказиони и пунктове за продажба на черни и цветни метали.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна