Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание обсъжда третия вот на недоверие към правителството

| обновено на 10.02.14 в 14:38
Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание Народното събрание започна обсъждане на третия вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Вотът беше поискан от ГЕРБ с няколко аргумента за провал в областта на вътрешната сигурност и обществения ред. БСП, ДПС и "Атака" заявиха още миналата седмица, че няма да подкрепят вота. 

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че не се притеснява, че с вота на недоверие към правителството по темата за сигурността, основните атаки на управляващите ще бъдат към бившия вътрешен министър Цветан Цветанов: Той може да отговори добре за постъпките. Ние с вотовете не целим да пазим или да атакуваме някой от бившите министри. Точно обратното.

Атанас Мерджанов от БСП заяви, че вотът категорично няма да успее: Изброените шест мотива, с които се иска оставката на правителството по проблемите на сигурността, са изключително несъстоятелни, като се има предвид четиригодишната практика на пробиви в националната сигурност, безкрайните опити за незаконно подслушване, както и над 50-те процента организирани и специализирани полицейски акции без каквото и да е правно основание.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че темата на вота е несъстоятелна: Точно тук провалът на ГЕРБ е най-тежък, тъй като Цветанов и Борисов неслучайно се синонимизират с полицейщината, с насилието срещу българските граждани, с рекета върху бизнеса.

"Атака" продължава да настоява за оставката на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, но няма да подкрепи вота на недоверие, каза Магдалена Ташева.

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че и този вот няма да бъде успешен и добави, че искането му звучало като самокритика на предишните управляващи: Основните аргументи като увеличаване на битовата престъпност, контрабандата и т.н. са тенденции, ясно оформени, в периода на предишното управление.  

По правилник гласуването е 24 часа след края на дебатите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени