Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заловиха телефонни измамници, действали край Г. Оряховица и Русенско

Телефонни измамници, действали в цялата страна по схемата "роднина в беда", са арестувани при две акции в Русенска област и в района на Горна Оряховица. Това съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той подчерта, че само за Пловдивска област са документирани 50 случая и 150 опита за измами.

Говорителят на пловдивската районна прокуратура Атанас Илиев  подчерта, че измамниците  успяват да внушат на  жертвите си незабавната необходимост от  плащане, като използват използвайки  няколко болезнено познати схеми.  Той  отново призова гражданите да не се хващат на лъжите им:

Обажданията са обикновено на случаен принцип на станционарни телефони, тъй като всички знаем, че вероятността на стационарен телефон да се попадне на възрастен човек е много по-голяма. Целта е човекът да бъде поставен в такава стресова ситуация, че да не може да взема логично решение. Няма държавен служител, лекар, прокурор, съдия, следовател, полицай, който по телефона да им иска пари за нещо. Няма такива случаи и не може да има. Ако се касае за операция животоспасяваща, която трябва да бъде извършена веднага, си има регламент на бързата медицинска помощ, извършва се неободимата операция, след това се оправят финансовите въпроси по нея. Нека да го чуят това за пореден път, тъй като се оказва, че колкото пъти го казваме, винаги е недостатъчно, за съжаление.

При задържането на участниците в двете престъпни групи са иззети  70  мобилни телефона и сим карти.  Разследването продължава.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени