Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров призова Цветан Цветанов да оповести всички данни за прикрит сигнал срещу Борислав Сарафов

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров излезе с позиция след задочния диалог между Цветан Цветанов и Делян Пеевски, в който и двамата се обвиниха взаимно в кадруване в съдебната система, и в частност в Прокуратурата.

Цацаров заявяви, че нито един от членовете на екипа му не е подложен на натиск отвън. Той призова бившия вътрешен министър незабавно и публично да обяви всички данни, въз основа на които твърди, че главният прокурор е прикрил сигнал срещу заместника си Борислав Сарафов.

Обвинения, отправяни по този начин в общественото пространство, трябва веднага да бъдат потвърдени с факти. Иначе, изричането им не допринася по никакъв начин за авторитета и достойнството на държавни институции и на народни представители, казва обвинител номер едно, цитиран от пресцентъра на Прокуратурата. 

Пред Би Ти Ви Цветанов обяви, че кадровикът на прокуратурата се казва Делян Пеевски. В отговор пред електронен сайт Пеевски разказа за разговора между Цветанов и Сотир Цацаров в кабинета на бившия вътрешен министър,на който е присъствала и на който Цветанов лобирал Ася Петрова да стане заместник на Цацаров, а Борислав Сарафов - не. Цветан Цветанов цитира и съдебни слухове, че главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов за натиск на неназовани лица. Именно във връзка с тези твърдения Сотир Цацаров иска факти с аргумента, че казаното е пряко твърдение, че Борислав Сарафов и Сотир Цацаров са извършили престъпления. С уточнението, че не счита, че следва да участва в задочния диалог между народните представители Делян Пеевски и Цветан Цветанов, очевидно породен както от настоящото политическо противопоставяне, така и от техни лични други отношения в близкото минало, Сотир Цацаров заявява, че няма да коментира отново повтаряната многократно от Цветанов неистина относно това кой кого е заводил или заварил в кабинета му в министерството на вътрешните работи и декларира, че нито  Ася Петрова и Борислав Сарафов, нито, което и да е друго предложение са били съобразявани с искания или с личните отношения на бившия вътрешен министър, каквито и да са те.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!