Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва подписката за референдум за промяна на изборните правила

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев е един от първите, включили се в подписката за референдум за промяна на изборните правила, чийто инициатор беше самият той. Събирането на подписи започва от утре. Това обяви след среща с държавния глава преподавателят по конституционно право и член на инициативния комитет за свикване на допитването Георги Близнашки:

Даваме си ясна сметка, че голямата промяна в нашето общество трябва да започне от промяната на изборните правила. Въпросите, които поставя президентът на републиката, не предопределят крайния резултат.

От инициативния комитет вече са разговаряли с партии и сдружения за общи действия. Според Близнашки, възможни са и разговори с управляващите:
Действаме съгласувано с всички политически партии и неправителствени организации и други движения - с ГЕРБ, с Реформаторския блок, разговаряхме с партията на Зелените снощи, постигнахме съгласие с движението "22 септември" примерно утре да разговаряме. Предварително ми е известно, че "Протестна мрежа", подкрепя нашето начинание, но ще имаме специална среща с тях. Ще имаме и разговори с всички политически партии, представени в Народното събрание.
Инициаторите на подписката се надяват да съберат необходимите 500 хиляди подписа до края на март.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна