Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работниците от завод “Пиринска мура” в Банско са в едномесечен принудителен престой

Снимка: Албена Безовска

Всички работници и служители от завода за столове “Пиринска мура” в Банско от днес са в едномесечен принудителен престой. Припомняме, че от септември хората не са получавали трудовите си възнаграждения и в началото на седмицата обявиха гражданско неподчинение. Връчената тази сутрин заповед е със задна дата и е подписана от единия управител на частното дружество. В нeя се казва:

Поради затруднение на работодателя относно заплащането на трудовите възнаграждения и невъзможност за реализация на производствения процес вследствие блокирането му от страна на работниците, нареждам едномесечен престой, считано от седми февруари. В периода хората имат право на трудови възнаграждения.

Точно заради неполучавани месеци наред заплати работещите в "Пиринска  мура" взеха решение за гражданско неподчинение като са на работните си места, но отказват да работят. Към дружеството в момента пътуват експерти от Областната инспекция по труда и областният председател на КНСБ в Благоевград. Внесено е и искане в Общината за блокиране на основната пътна артерия. В ранния следобед кметът на Банско Георги Икономов е поканил на среща ръководството на създадения тези дни синдикат в "Пиринска мура" и управителя на дружеството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени