Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джамбазки остава в "Ботев" Враца

"Постъпката на Джамбазки се равнява на нож в гърба"- каза изпълнителният директор на врачанския клуб Пламен Николов.

"Атанас Джамбазки все още е старши треньор на врачанския "Ботев" и докато не разтрогне трудовия си договор с нас, той е част от клуба. Следователно не може да сключва друг трудов договор, докато трае настоящия", обяви изпълнителният директор на новака в елитната "А" група Пламен Николов. Бронзовият медалист от Щатите през 1994-а свика извънреден брифинг на стадиона във Враца, защото, както почти всички футболни хора в България, научил, че Джамбазки става наставник на "Литекс", от телевизията. По документи обаче треньорът има трудов договор с врачани до 30 юни 2012 година. Николов показа контрактите на Джамбазки и помощника му Георги Станков- те са сключени на 14 септември т.г. и са валидни до края на сезона, т.е. 30 юни 2012 година.

"Не съм запознат в детайли с възможностите за прекратяване на тези договори, но има три възможности- по взаимно съгласие, по вина на клуба и по вина на треньора. "Ботев" не е нарушил нищо от договореното, затова е редно, ако се къса този договор, то да е по вина на Джамбазки", обяви още Пламен Николов. Той уточни, че най-рано в петък може да бъде прекратено трудово-правното отношение между врачани и треньора, като дотогава Джамбазки е на работа в "Ботев".

"Питайте Джамбазки за причините, поради които той замина за Ловеч. Тази сутрин (б.р. вчера) говорихме и той даде някакви обяснения, които аз не приемам. Каза буквално, че "на отбор като "Литекс" не се отказва". Разбирате, че подобна теза не е нормална за нас, след като сме му подали ръка и сме го извадили от дупката, която беше изпаднал това лято (Николов не каза директно, а напомни конфузията, при която Атанас Джамбазки беше треньор на "Локомотив" (Пловдив) за 2-3 часа, преди да бъде натирен за сметка на Драган Канатларовски- б.а.).

"Аз обаче съм категоричен в едно: постъпката на Джамбазки не беше морална към нас, тя се равнява на удар, на нож в гърба", допълни изпълнителният директор на врачанския клуб. По време на пресконференцията се разбра, че Атанас Джамбазки вероятно е водил няколко дни преговори с ловчанлии, тъй като е отменил следобедната тренировка на врачани в понеделник и е заминал за града на люляците. Нито един от шефовете му обаче не е знаел за двойната игра. И президентът Чавдар Атанасов, и изпълнителният директор Пламен Николов, и административният шеф Юри Николов са научили, че треньорът на "Ботев" напуска, от телевизиите и спортните сайтове.

Пламен Николов ще ръководи "Ботев" в предстоящия мач в четвъртък срещу "Калиакра" в Каварна, тъй като той е единственият лицензиран треньор в клуба- има лиценз "ПРО УЕФА". Той ще определи групата за мача, която тръгва в сряда сутринта на дългия 500 км преход до морето и ще носи отговорността в този, очертаващ се като най-важен за "Ботев", мач през есента.

В петък или най-късно в понеделник ще бъде обявено името на новия старши треньор на врачани. Потенциални "заподозрени" за горещия стол са всички безработни треньори в България с изключение на трима- на бившите наставници на врачани Сашо Ангелов и Атанас Джамбазки, както и Велислав Вуцов. Тъй като дебютът на новия треньор на "Ботев" се очаква да е срещу ЦСКА на 6 ноември, в края на пресконференцията във Враца се роди идеята, че Милен Радуканов ще поеме новака в елита. Ръководството на "Ботев" отмина с ледено мълчание подхвърлената идея, но кой знае?
 
Кой кой е?
 
Атанас Джамбазки пое "Ботев" Враца от подалия оставка Сашо Ангелов в 5-ия кръг на елита. Той беше представен във Враца на 14 септември. Шест седмици по-късно, на 24 октомври, стана ясно, че приказката за Джамбазки във Враца свършва. Треньорът пое новака в елита в една много тежка ситуация, но го остави преди най-важния му мач за сезона. На 14 септември "Ботев" имаше едва 3 точки след 5 мача, спечелени срещу абсолютния дебютант "Светкавица", след измъчено 1:0. Четирите поредни загуби помогнаха на феновете бързо да забравят факта, че Ангелов вкара отбора в групата на майсторите, а и той не беше човек с характер на боец, който да се съпротивлява на трудностите. Джамбазки обаче преобрази футболистите, които до този момент играеха като махленски отбор. Двете нулеви равенства у дома срещу "Миньор" и "Черноморец", и особено победата над "Локомотив" в София вдигнаха самочувствието и настроението на играчите. Загубите от "Литекс" с 1:3 и "Лудогорец" с 0:1 бяха приети от фенове и ръководство като случайно стечение на обстоятелствата. Отделно от това "Ботев" записа още 2 равенства - срещу "Миньор" 2:2 в Перник и със "Светкавица" 1:1 в Тетевен, както и домакинско 4:0 над "Чавдар" Бяла Слатина.

Пламен Николов е роден на 20 август 1961 година в Дряново. Започва кариерата си в школата на "Локомотив" (Дряново). Играл е още за "Локомотив" (София), "Левски" (София) и "Септември" (София). Шампион на България през 1993, 1994 и 1995 година с "Левски". Носител на купата на страната през 1992 и 1994 със "сините" и през 1982 година с "Локомотив" (Сф). В "А" група има 248 мача. За "Левски" е изиграл 18 мача за купата и 9 мача в евротурнирите (3 за КЕШ, 2 за КНК и 4 за купата на УЕФА), за "Локомотив" (Сф) има 2 мача за КНК и 6 мача за купата на УЕФА. В 4 последователни години (1992-1995) е обявяван за най-добър вратар в първенството и печели купата на вестник "Гол". За националния отбор на България дебютира на 28 май 1991 година срещу Бразилия в Стара Загора (0:3), има 10 мача. Участва на световното първенство през 1994 година в САЩ, където става бронзов медалист, играе през второто полувреме в мача за третото място срещу Швеция и не допуска гол. Има и 8 мача за олимпийскя отбор на България. Притежава отличен рефлекс и акробатични намеси. След 1997 година се посвещава на треньорска дейност, като изкарва лиценз UEFA A. През 1997-1998 започва треньорска работа в "Спартак" (Варна), 1998-2000 година в "Септември" (София), 2000-2004 е помощник треньор на младежкия национален отбор. Работил е още в "Марек" и "Славия".
По публикацията работи: Жоро Александров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени