Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коста Илиев: "Убеден съм, че баскетбол във Видин винаги ще има."

Няма човек във Видин, който да е бил изкушен от баскетбола и да не знае кой е Коста Илиев. Днес към биографията си нашият земляк прибави и един чисто човешки щрих- Коста дари 2000 лева за подпомагане на спортно-състезателната дейност на мъжкия отбор на "Видабаскет".

"Благодарение на този благотворителен жест, тимът на Николай Колев, който стартира с 2 победи, ще оцелее в шампионата още 3 срещи занапред. Предстоят две поредни гостувания на "Балкан" Ботевград и "Берое" Стара Загора и домакински мач с "Академик" Пловдив на 20 ноември. Ръководството на "Видабаскет" е изключително благодарно на тази подкрепа и се надява на бъдеща съвместна дейност за развитието на баскетбола в нашия град"- коментира за РАДИО ВИДИН изпълнителният директор на клуба Росен Ракаджиев.

© Снимка: www.gong.bg

"Разбрах преди около месец, че "Видабаскет" има финансови проблеми. За мен баскетболът е едно от най-хубавите неща, които се случват и продължават да съществуват във Видин", каза Коста Илиев. Той припомни, че е израсъл в школата на видинския баскетбол и това е неговият човешки мотив да помогне.

"Следя какво се случва с отбора, зная и какви момчета играят в тима. Убеден съм, че баскетболната школа в града няма да изчезне. Видинската публика ще има възможността да се радва на качествен баскетбол. Във Видин винаги е имало добри треньори и играчи, ентусиазъм никога не е липсвал. С радост мога да заявя, че имам и други приятели, които биха помогнали на "Видабаскет"- каза още Коста Илиев. В момента един от най-важните приоритети пред него и световната баскетболна федерация е да бъде въведена като официална дисциплината "3 на 3" (познаваме играта като стрийтбол). Идеята е тя да бъде включена в Олимпийските игри през 2016 година в Рио де Жанейро. Колкото до развитието на баскетбола в България, Коста Илиев заяви, че в страната ни винаги е имало и ще има таланти, но подчерта, че трябва да се създаде по-стройна структура и да се извлича максимумът от децата, които участват в школите по баскетбол.

Коста Илиев започва баскетболната си кариера в "Химик" Видин. Медалист е от ученическите игри с отбора на ПМГ "Екзарх Антим І" Видин. Изкарва едно десетилетие в ЦСКА, влиза в националния отбор на България, а последните две години от състезателната му кариера преминават във Видин. С екипа на "Видахим" е част от славното поколение, което постигна най-големите успехи в "А" групата на страната. През 90-тте години в баскетболните среди свързваха името на града ни с "видинската света троица"- гардовата тройка на "Видахим"- Коста Илиев, Ерик Радев и Бойко Пангаров.

След края на състезателната си кариера Коста Илиев остава в спортните среди и прави успешна ръководна кариера. От изпълнителен директор на Българската федерация по баскетбол достига до поста спортен директор на ФИБА Европа, а от средата на тази година изкачи още едно стъпало и вече работи във ФИБА Свят. Нашият земляк отговаря за развитието на новия проект на световната организация- баскетбол "3 на 3". Чрез неговите усилия и мениджърски възможности ФИБА залага на бърза популяризация и включването на дисциплината в олимпийската програма. Не случайно мотото на проекта на ФИБА е "От улицата до олимпийските игри". Шансовете дисциплината "3 на 3" да стане част от Игрите през 2016-та година вече са реални, тъй като домакините на Олимпиадата- Бразилия, проявяват сериозен интерес към този спорт.
По публикацията работи: Борис Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна