Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Видабаскет" взе дербито с "Овергаз" с 84:75

Момчетата на БК "Видабаскет" Видин постигнаха изключително ценна победа като домакини над "Овергаз HomeLine" София с 84:75, в среща от деветия кръг на мъжката "А" група. Това е петият успех за видинчани, които с тази победа се изравниха по точки във временното класиране с днешния си съперник и "Евроинс Черно море". В стратегическото "надиграване" по-гъвкави се оказаха решенията на Николай Колев. Макар гостите да превъзхождаха в ръст и по дължина на резервната скамейка видинчани, в последната четвърт от двубоя треньорът на столичани Янко Янчев се поддаде на високия адреналин и неговите момчета изгубиха контрол над играта. Две минути преди края на срещата домакините имаха само кош преднина. Точките се движеха все около хикса. (Резултатът по четвъртини- 19:20; 20:16; 23:20; 22:19.) И две минути преди края резултатът бе 73:71 в полза на видинчани, а отборните сметки от лични нарушения и на двата отбора- далече над 5 и след всяко нарушение санкцията бе стрелба от линията за наказателен удар.
 
"Бях спокоен и сигурен, че ще вкарам"- категоричен бе Кристиян Борисов, който завърши мача от фаул линията 7 секунди преди финалната сирена. Общият му актив в срещата- 24 точки, 8 асистенции, 6 борби, 6 откраднати топки.

"Първите 6 минути и половина преминаха много интересно, тъй като в началото "Овергаз" дръпна след серия от 10:2, но "Видабаскет" намери верния стил- лична защита. Последва силна серия и изравняване на резултата 12:12. Нови равностойни минути до края на първата четвърт доведоха до точка аванс в полза на гостите от София- 20:19. През цялата втора четвърт само един път разликата достигна 5 точки, а отборите водеха истинска битка за надмощие при всяка атака. На почивката "Видабаскет" водеше с минималното 39:36. След няколко смени на водачеството в началото на второто полувреме се стигна до равенство при 48:48, а до края на третата десетка домакините бяха по-силни и се откъснаха с 6 точки напред- 62:56. Много бързо в началото на решителните последни 10 минути "Овергаз" стопи разликата и дори поведе с точка при оставащи 6 минути. Домакините обаче бързо си върнаха лидерството и запазиха преднина от 3-4 точки до самия край. Видинчани успяха да издържат на нервното напрежение и взеха ценната победа, въпреки опитите на съперника за обрат"- коментира след срещата изпълнителният директор на клуба Росен Ракаджиев.
 
За видинчани 24 точки реализира Бойко Пангаров (+ 6 асистенции). Теодор Киров отново бе много полезен за тима и се включи с дабъл дабъл от 15 точки и 14 борби.

За "Овергаз" с дабъл дабъл завършиха Георги Боянов- 26 точки и 10 борби и Антонио Илиев- 22 точки и 12 борби, а с 11 точки се отчете Васил Бачев.
 
"Срещата бе последна за годината, завърши първият етап на първенството, а представянето на "Видабаскет" е повече от задоволително. С финансовата подкрепа на много хора успяхме да стартираме в държавното първенство основно с момчета от родната школа и показахме, че във Видин се раждат таланти и се играе качествен баскетбол.
 
Играем на аматьорски начала- без заплати, премии и храна за състезателите, а равносметката на полусезона е 5 победи и 4 загуби. Няма как да не сме доволни със старши треньора Николай Колев от представянето на видинските момчета, които, водени от сърцатия капитан Юлиян Колев, делят 4-6 място в класирането с равен брой точки с отборите на "Евроинс Черно море" и "Овергаз". Пред нас са само "Берое" Стара Загора с пълен актив и "Академик" Благоевград и "Академик" Пловдив, които са с по една победа повече. Тези отбори са добре подсигурени финансово, подсилени с повече външни играчи, което прави още по-ценно представянето на "Видабаскет" на този етап. Поздравявам момчетата за труда и раздаването във всеки мач, за това, което правят за играта, за клуба и за град Видин. Весели празници на всички- треньори, състезатели, деятели, публика и съграждани!"- обобщи изпълнителният директор на клуба Росен Ракаджиев.
 
"Във Видин баскетболът е религия
- казвам го за пореден път. Помня тази "видинска" атмосфера в залата още от времето на активната ми състезателна кариера, когато играех тук като гост. Благодаря на видинската публика, която винаги е с нас! Желая здраве, сили и благополучие на всички! Весела Коледа и щастлива нова 2012 година! Ще ги очакваме в залата при подновяването на шампионата на 22 януари"- каза старши треньорът на видинчани Николай Колев.
По публикацията работи: Ваня Минева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна