Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Октай Енимехмедов не е искал да убие Доган, а само да го унижи публично

Октай Енимехмедов
Снимка: БГНЕС

Нападателят на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, не е искал да го убие, а само да го унижи публично. Това заявиха под клетва бившият директор на Института по психология Неделчо Стойчев и заместникът му Росен Йорданов.

За втори път по делото беше разпитан и разследваният за пране на пари бивш заместник-председател на парламента Христо Бисеров.

Йорданов и Стойчев бяха първите, пред които Енимехмедов разказа, буквално минути след неуспешния опит да простреля Доган, защо го е направил и как. Според двамата висши държавни психолози той е интелигентен мъж, политически ангажиран и с ясни цели.

Разочарован от Доган, чиято политическа дейност следял, той планирал стрелбата, за да покаже пред очите на всички, че той не е недосегаем, казаха още те.

Йорданов заяви, че Енимехмедов е искал да унижи ДПС лидера, разчитайки, че от изстрела той ще се изплаши и ще се изпусне: 

Изключително разочарован от политиката на ДПС, видял е изключително лицемерното поведение на  Ахед Доган, който в залата говори едно, после едва ли нарича хората гяури в неформалната част. Когато го попитахме той на кого служи, той каза: "вие да не си мислите, че служа на Турция, аз служа на Русия". Той беше с ясното убеждение, че Ахмед Доган е проводник на руските интереси в България и това е вредно за нашата държава. От газов пистолет, когато произведеш звук от такова разстояние, много често в такива ситуации хората реагират импулсивно, стават инконтинентни и се изпускат. Той се е надявал Ахмед Доган да се уплаши, да бъде унизен пред всички и да се изпусне.

Именно беседата на двамата психолози доведе и до разплитане на престъплението. Това стана ясно и по време на разпита им в съда, където те бяха поискани от защитата на Октай Енимехмедов и стана ясно, че не са били разпитани по време на досъдебното производство. 

Росен Йорданов се изненада, че съдът не се поинтересува от полиграфското изследване на Октай, което показало, че той е действал сам и необвързано. Макар и да не приема крайната форма на гражданска позиция на Октай Енимехмедов, Росен Йорданов беше категоричен, че той не е убиец и че трябва да бъде чута и тази част от истината преди съдът да вземе окончателното си решение. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна