Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Ракаджиев: "Формирахме у децата траен интерес към спорта"

С медийното партньорство на РАДИО ВИДИН БК "Видабаскет" приключи изпълнението на програмата "Спорт за децата в свободното време" на Министерството на физическото възпитание и спорта. За времето от февруари до декември 2011 година специалисти от клуба водеха безплатни баскетболни занимания с деца от различни възрасти в спортна зала "Фестивална" и залата на видинското училище "Цар Симеон Велики".

"Проведохме 233 занимания с 3 групи ученици по методика, разработена от баскетболния клуб. Интересът към програмата бе много голям, както от деца, така и от родители- особено през ваканционните дни. Над 80 деца се обучаваха на баскетбол, като близо една трета от тях продължиха спортната си дейност като състезатели в детско- юношеската школа на БК "Видабаскет", коментира Росен Ракаджиев, мениджър на клуба и координатор на програмата. Част от децата вече са участвали с отборите по "мини баскетбол" в държавното първенство за подрастващи.

"Това, че децата от Видин продължават да се занимават системно със спорт, е най-сериозното постижение на БК "Видабаскет" в рамките на идеята на спортното ведомство. Екипът, участвал в реализирането на програмата, успя да мотивира децата и създаде трайни навици у тях за упражняване на спорт в свободното им време. Всички занимаващи се през този едногодишен период придобиха практически познания за баскетболната игра- първи стъпки, правилознание, дрибъл, придвижване, стрелба и други похвати. Успоредно с обучението децата развиха и физическите си качества, придобиха умения за работа в екип, чувство за толерантност, солидарност, спазване принципите на "Феър плей". Не на последно място като постижение може да отчетем възможността за откриване на таланти и деца с перспективи за бъдещо баскетболно израстване, от което по най-добрия начин се възползваха треньорите на БК "Видабаскет". Клубните отбори при най-малките възрасти се подсилиха с качествени и ръстови момчета, които заобичаха баскетболната игра и със сигурност за дълги години напред тя ще е част от тяхното ежедневие"- каза още Росен Ракаджиев.

Чрез отпуснатите средства от МФВС бяха закупени спортни пособия, които дълго време ще се ползват от клуба в обучението и развитието на детската ни школа. А екипът, участвал в реализирането на програмата, е удовлетворен от добре свършената работа за подобряване фезическата дееспособност и здравето на децата, чрез участието им в баскетболни занимания в свободното им време.
По публикацията работи: ЕКИП на РАДИО ВИДИН
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна