Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

SOS за футболния "Ботев" Враца

Безпрецедентна подписка върви от няколко дни във Враца. Футболните привърженици на "Ботев" настояват за намесата на държавата, за да оцелее отборът в "А" група.
 
Феновете издигнаха транспаранти по време на домакинския мач срещу "Славия", като така призоваха за помощ министър председателя Бойко Борисов. С този акт запалянковците стартираха конкретната дейност по събирането на подписи, които се надяват да внесат в Министерския съвет. Съдействие декларацията да стигне до правителството е обещал президентът на ПОФК "Ботев" Чавдар Атанасов.
В декларацията, която също ще бъде внесена, се настоява за намесата на държавата при бъдещо финансиране на отбора, за да може той да оцелее в "А" група. Привържениците на "Ботев" се надяват, че премиерът ще се сети за даденото от него обещание на 1 май миналата година, когато на юбилейното тържество по повод 90-годишнината от създаването на врачанския клуб обеща пари за основен ремонт на градския стадион, оборудването му с електрическо осветление и поставянето на ново електронно табло. Първоначално гаранция за отпускането на пари даде и финансовият министър Симеон Дянков, който поиска план-сметка от шефовете на "Ботев". В края на миналата година вицепремиерът Дянков потвърди ангажимента на държавата, като обеща поисканите около 1 400 000 лева да бъдат предвидени в бюджета за 2012 година. Остава обещаното да стане факт- надяват се врачанските фенове...

ДЕКЛАРАЦИЯТА:
 
Уважаеми господин Борисов,
Ние, феновете и ветераните на ПОФК "Ботев" Враца, както и всички врачани, които милеят за футбола в града ни, се обръщаме към Вас с призив за помощ. "Ботев" Враца е футболен клуб с 90-годишна история. От нашия клуб за големия футбол са тръгнали много големи футболисти и не един футболен гранд си е тръгвал с наведена глава от стадион "Христо Ботев". Не са малко на брой случаите, когато шампионската титла на България се е решавала на врачанския стадион.

Въпреки славната си история, отборът ни дълги години беше принуден да стои извън професионалния футбол. Благодарение на усилията на ръководството и футболистите на "Ботев" Враца, ръководството на Община Враца, феновете на отбора и с Ваша помощ, през миналата година нашият отбор се върна там, където му е мястото- във футболния елит на България. Отново благодарение на осигуреното с Ваша помощ финансиране ПОФК "Ботев" Враца се утвърди в "А" група през изминалия полусезон и показа, че ще играе съществена роля в класирането на шампионата. В момента "Ботев" Враца е млад отбор, с голям потенциал и вярна многохилядна публика. Той заслужава да бъде сред българския футболен елит и да радва почитателите на този спорт не само във Враца, но и в цяла България. Средствата, с които "Ботев" Враца разполага, обаче не са достатъчни за издръжката на футболен клуб в "А" професионална футболна група.

През последните 2 години Вие и българското правителство показахте, че съдбата на българския футбол и българския спорт не ви е безразлична. Показахме, че държавата може да бъде не само мащеха, но и партньор на спорта и че за проблемите на футбола и футболните клубове най-накрая има чуваемост. За това всички ние, които обичаме футбола във Враца, се обръщаме с молба за съдействие и помощ за осигуряване на финансиране на ПОФК "Ботев"- гордостта и любовта на Враца. Враца заслужава да има отбор в "А" група. "Ботев" показа добра организация и сърцата игра и нека присъствието му в елита зависи от спортните качества.


С уважение,
Цялата врачанска общественост
По публикацията работи: Жоро Александров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна