Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Ученическата баскетболна лига

На 9 март стартира 7-мото издание на Видинската ученическа баскетболна лига, която е най-масовата проява в областта на ученическия спорт не само във Видин, но и за цялата област. Тази година отборите от различните възрастови групи ще се състезават за "Купата на Видахим". Автомобилният завод стана основен спонсор на ученическите баскетболни състезания, като поема част от организационните разходи и наградите.
 
РАДИО ВИДИН остава традиционен медиен партньор на проявата
.

Видинската ученическа баскетболна лига е идея на Росен Ракаджиев, като сега основни организатори са Ученически спортен клуб "Шампион", Община Видин, Регионалният инспекторат по образованието и Баскетболен клуб "Видабаскет". Уникалната и до сега за България инициатива стартира през 2006 година, с подкрепата на "Ротари клуб". През следващите няколко години цялостната издръжка на тулнирите и наградния фонд пое фирма КНАУФ, а Българската асоциация "Спорт за учащи" включи проявата в държавния спортен календар на страната.

Тазгодишното издание на Ученическата баскетболна лига за Купата на Видахим ще стартира с момчета 5-7 клас. Участие в проявата ще вземат видинските училища: СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", СОУ "Цар Симеон Велики", ОУ "Иван Вазов", ПМГ "Екзарх Антим І", ОУ "Св. Климент Охридски" и ОУ "Отец Паисий", които са разпределени в две групи.

Програма момчета 5-7 клас:

* 09 март /петък/- групови надпревари
09.00 часа - СОУ "Цар Симеон Велики" - ПМГ "Екзарх Антим І"
10.00 часа - ОУ "Св. Климент Охридски" - ОУ "Иван Вазов"
11.00 часа - ПМГ "Екзарх Антим І” - СОУ "Св. Св. Кирил и Методий"
12.00 часа - ОУ "Иван Вазов” - ОУ "Отец Паисий"
13.00 часа - СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - СОУ "Цар Симеон Велики"
14.00 часа - ОУ "Отец Паисий" - ОУ "Св. Климент Охридски"

* 13 март /вторник/- финални надпревари
10.30 часа - полуфинал А1-Б2
11.30 часа - полуфинал Б1-А2
13.00 часа - среща за 3-4 място
14.00 часа - финал
15.00 часа - награждаване

Шампионът на Лигата- спортното събитие, което се радва на най-висок зрителски интерес във Видин- продължава в следващия областен етап на ученическите игри.

До началото на пролетната ученическа ваканция на 7 април в спортна зала "Фестивална" ще се провеждат ежеседмични баскетболни състезания от Лигата. След финалите при момчетата 5-7 клас, ще започнат надпреварите при юношите 8-10, а кулминацията на състезанията ще бъде сблъсъкът във финалната четворка при майсторите 11-12 клас. Мачовете за тях ще се провеждат всяка вечер, в рамките на една седмица, а самият финал ще се превърне в празник на баскетболната игра с много музика, награди, разиграване томбола за публиката и допълнителни изненади.

Отборите първенци от Лигата продължават в следващите етапи на ученическите игри, а най-добрите състезатели ще вземат участие в "Мача на звездите" между "Севера" и "Юга"- запазената видинска марка за включване в кампанията на Световния ден за борба със СПИН- 1 декември.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна