Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникално тридневно авиошоу се проведе край Берковица

Уникално тридневно авиошоу се проведе край Берковица. Десетки пилоти на моторни и безмоторни летателни апарати разглеждаха от високо забележителностите на балканското градче.

В организацията на шоуто бяха предвидени демонстрационни полети, спускане на парашутисти, демонстриране на кацане в цел на безмоторни летателни апарати и развлекателни полети за посетители. В един от тези полети се включи и сбъдна мечтата си Симеон, който за първи път се качи на парапланер.

"Видях целият град, много хубаво се вижда всичко, времето е прекрасно, отдолу има хора, които много се радват. По принцип това ми беше мечта осъществена вече!", каза младият парапланерист Симеон.

Не за първи път обаче излита във въздуха Димитър Халачев, който дори сам е прекосил балкана от София до Берковица, за да посети авиошоуто.

"Поляната е сигурна за летене и позволява да се извършват полети, както и близостта на планината и връх Ком откъдето може да се лети безмоторно."

С малък срив във въздуха и собственоръчно направен моторен паратрайк инициатора на авиошоуто от Берковица стъпи на земята.

"Летя от две години, преди не съм се занимавал с тези спортове, но това ми е едно хоби. Увлякох се в него, въпреки на тази възраст на която съм имах желанието да летя. Това собственоръчно сме го направили от прости материали и не авиационни двигатели, сега правим второ по-хубаво дано стане и да продължим.", каза Николай Крумов.

Тенденцията е Авиошоуто да прерасне в своеобразен фестивал на леката авиация и да се събират още повече желаещи да усетят тръпката на летенето.
По публикацията работи: Биляна Борисова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна