Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато гръм удари, как ехото заглъхва- или какво става в "Локо" Мездра след "спартанския" разгром

В неделя "Спартак" Плевен разби като домакин гостуващия "Локомотив" Мездра с 5:0, с което не само нанесе първо поражение на "железничарите", но и ги свали от първата позиция два кръга преди края на първенството в Северозападната "В" АФГ. Мездренчани завършиха мача с 8 души, след като реферът Стоян Денев изгони трима техни футболисти, старши треньора Бойко Величков и помощника му Валентин Пешунов.

А "железничарите" си вкараха два автогола чрез Борислав Павлов за 3:0 и за 4:0. Идеята била да се стигне до шокиращ резултат, който да предизвика вниманието на цялата футболна общественост. Опасявайки се от това, старши треньорът на "Спартак" Красимир Бислимов наредил на своите да не позволяват на гостите да взимат топката и да не се стига до такива неща... За главен виновник мездречани определиха главния съдия- Стоян Денев. Това е същият съдия, срещу когото скочи Христо Стоичков с обвинението, че е ощетил "Литекс" в домакинството срещу "Миньор".

"Борислав Павлов не издържа на провокацията на главния съдия Стоян Денев и затова си отбеляза два автогола"- каза в интервю специално за РАДИО ВИДИН полузащитникът на "Локомотив" Мездра Цветомир Валериев- първият изгонен футболист на "Локомотив" в злополучния мач в Плевен.

"Съдийски натиск върху нас имаше от самото начало на мача. Това бе и причината за изнервянето на играта и последвалите червени картони. Изгони мен, изгони и други играчи, изгони и треньора Величков, повече от това нямаше накъде! Но не съм аз човекът, който ще коментира съдийското назначение. Моята работа е да изляза на терена и да играя. Единственото, което знам и бе видно, е че не се игра! И то не благодарение на нашия отбор. Да, поддадохме се на провокацията, но тя беше зверска! След втория гол за "Спартак" нервите на момчетата не издържаха! Това, което знам и виждам е, че "някой" се опитва да вмени цялата вина на "Локомотив" Мездра. Нито във вестници, нито в интернет или в другите медии не срещнах съобщено, че съдията е замесен, или други ръководни фактори, което не е трудно човек да се досети за какво става въпрос! За мен съдийството бе ненормално!"-
категоричен е Цветомир Валериев.

"Срещу нашия отбор има директива за укротяване. И съдийските назначения не са случайни"-
заяви треньорът на мездренчани Бойко Величков.

"За съжаление не футболът в България през последните две десетилетия е основен фактор за решаване на даден мач. Смея да твърдя обаче, че през последните няколко години в "А" група има напредък в това отношение. На мнение съм, че в нашия мач се свиреше тенденциозно още от първата минута и това се видя. Кой е очаквал, че мач, който трябваше да е дерби, който трябваше да е празник за футбола, може да бъде опорочен! Това мина всякакви граници! И говори за некадърни хора! Ако един съдия е взел пари, то той няма да го направи по този грозен начин, а ще действа хитро! Съдиите би трябвало да са институция, а как е на практика? Всичко в държавата ни става по втория начин, защо футболът да прави изключение!?! Отборът и аз се чувстваме обезверени. Нямам моралното право да искам какво и да било от тях в последните два кръга!"- отсече Бойко Величков.

Да... "Истината е някъде там" - се казваше в един фантастичен сериал от близкото минало. "Някъде там..." е и истината в поредния скандал в родния ни футбол. Защо се случват циркове в дерби срещите- при това не само при аматьорите- е въпрос с предизвестен отговор, но само произнасянето му из медиите и в средите на футболните фенове не е достатъчно безобразията да бъдат спрени. Но пък се надяваме, че публичното оповестяване на всяка една история- такава, каквато я виждат хората на зеления терен, може да ни приближи до истината, където и да е тя.
По публикацията работи: Борис Борисов и Жоро Александров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна