Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венелин Тодоров- Чопъра: "Големият майсторлък е в това да се разпознае спортният талант още в ранна възраст и да се развие"

Макар и без българи на борда, Стара Европа през тези топли летни нощи е Планета Футбол. В Полша и Украйна на пълни обороти върви Европейското по футбол- добър повод за разговор с хора, които обичат тази игра. В "Клуб СПОРТ" по РАДИО ВИДИН Венелин Тодоров- Чопъра, един от най-атрактивните в близкото минало видински футболисти, споделя пристрастията си, които в крайна сметка се оказаха ...видински пристрастия! Защото така, както подкарахме разговора за Европейското, така и бързо-бързо стигнахме до видинските деца, местата за спорт, спортуването в училище и в свободното време, желанието на децата да се състезават и потребността от сърцати хора, които да работят с подрастващите таланти. А най-близко до добрите практики от миналото, открили и изградили в българските спортни школи таланти като Христо Стоичков, Николай Бухалов, Стефка Костадинова, Тереза Маринова, Атанас Голомеев, Георги Глушков и много още, днес във Видин е май единствено БК "Видабаскет".

И това лято всеки ден в зала "Фестивална" треньорите на БК "Видабаскет" вече работят с деца от Видин, които са пожелали през лятната ваканция да научат правилата и да почувстват удоволствието да са част от емоцията баскетбол. Клубът работи по програма "Спорт за децата в свободното време" на Министерството на физическото възпитание и спорта и занятията за всички малчугани са напълно безплатни. Трябват им само чифт кецове и няколко приятели, с които да споделят играта.

"Заниманията с децата се водят вече пети месец и ще продържат до края на годината, но през най-голямата ученическа ваканция ще са по-интензивни: всеки делничен ден специалисти от клуба ще работят с неактивноспортуващи деца, без да се събират такси за обучение. Трима треньори ще обучават най-малките ученици от І до VІІ клас да играят баскетбол по специална методика. Поетапно в хода на заниманията те ще усвоят основните похвати в играта, като баскетболен стоеж, водене на топката, спирания, различни видове подавания, стрелба в коша, борба за отскочила топка, защита срещу играч с топка и т.н. Правилознанието и двустранните игри ще са част от обучението, като ще се работи за развитие на физически и двигателни качества.
 
По програмата на спортното министерство БК "Видабаскет" ще проведе над 240 занимания с 3 групи ученици, като се очаква през спортната зала да преминат над 150 деца, с които ще работят Румен Груев, Росен Ракаджиев, младият специалист Юлиян Колев и старши треньорът на мъжете Николай Колев. Основната ни цел е да се създадем трайни навици у подрастващите към спортни занимания и упражнения с физическа активност през свободното им време, с оглед подобряване на физическата дееспособност и здраве. Най-редовните и добри деца ще бъдат включени в представителните отбори на "Видабаскет" и ще участват в държавното баскетболно първенство на страната при подрастващите"- обясни за "Клуб СПОРТ" изпълнителният директор на баскетболен клуб "Видабаскет" Росен Ракаджиев и уточни:

"Радващо е, че държавата отделя средства по програми за децата и учащите, от които могат да се възползват спортните организации, чрез разработване на проекти. Тази година Програмата "Спорт за децата в свободното време" на Министрството на физическото възпитание и спорта ще ни е изключително полезна, като алтернатива в търсенето на средства и начини във Видин- да привлечем повече неактивно спортуващи деца в спортните зали, да ги ангажираме и то безплатно, със спортна дейност през цялата календарна 2012 година."

"Важно методическо изискване при обучението е всички упражнения да се изпълняват с контролирано темпо. Присъщо на децата при началното обучение е да изпълняват всички движения и действия с пределна на възможностите си бързина. Когато става дума за изграждане на нови двигателни навици, бързината при изпълнението е вредна. Тук важно изискване от страна на специалиста, особено в етапа на началното обучение е: всички движения и действия да се изпълняват със скорост, при която формата на движение е правилна от гледна точка на техниката на играта, т.е. следи се не толкова за скоростта на изпълнението, а за неговата точност"- допълва играещият помощник треньор на БК "Видабаскет" Юлиян Колев.

А какво са научили още в първите си уроци по баскетбол видинските първолаци чуйте в репортажа! 

А ето я и другата добра новина: Стрийтбол на площад "Бдинци" все пак ще има!
 
Отложеният заради дъжда турнир от 1 юни- посветен на Международния ден на детето, ще се проведе тази сряда, 13 юни 2012 година, от 10.00 часа, на площад "Бдинци", като преди това от 09.30 часа ще е записването на участниците. Възрастовите групи са три- V, VІ и VІІ клас, а отборите ще са в състав от по трима състезатели. В зависимост от броя на тимовете ще се определи системата на провеждане- групи, игрово време и т.н. Призьорите от стрийтболния турнир ще бъдат наградени с медали, а от всяка възраст най-добрият състезател ще получи индивидуална статуетка. Проявата е съгласувана с Регионалния инспекторат по образованието, а организатори са Община Видин и Ученически спортен клуб "Шампион". Допуска се участието на неограничен брой отбори от училище, както и на смесени тимове с деца от различни училища, за постигане на по-голяма масовост. В състезанията от първата възрастова група /V-ти клас/ може да участват ученици и от по-малки класове.
По публикацията работи: Ваня Минева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна