Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роми Гергова- първата жена от Видин баскетболен съдия

Спортно състезателната кариера е до време- след това или преминаваш на трибуните при зрителите, или продължаваш да бъдеш верен на любимия спорт със своята активна обществена дейност. Пример за една такава привързаност, с продължителност от три десетилетия, е инженер Роми Гегова.

© Снимка: Личен архив на Хари Яръмов

Роми Гергова прави първите си крачки в баскетбола като ученичка в Шестото, сега СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Видин, при треньора Иван Маринов-Джо.
 
След това продължава в тогавашния Техникум по индустриална химия и едновременно с това играе в представителния женски тим на СХК Видин. После продължава да играе като студентка във Висшия машино-електротехнически институт, където полага успешно и изпити за баскетболен съдия.
 
В края на 70-те години мъжките и женските формации на БК "Химик" успешно се състезаваха в националните работнически спартакиади- мъжкият отбор стана шампион и след това влезе в "А" група, а женският състав, воден от Роми Гергова, стана носител на сребърни медали на националната работническа спартакиада в Ямбол`1980-та и шампион във Варна`1981-ва.
 
     От името на Съдийската колегия Роми поздравява колегата Любомир Манджуков- по повод 33-тия му рожден ден.
След прекратяване на активната си състезателна дейност Роми Гергова- първата жена от Видин баскетболен съдия, стана председател и секретар на Видинската съдийска колегия към БФБ и участва в администрирането на срещите от държавните първенства за подрастващи и мъже. Бързо се наложи със своята обективност и прецизност. Затова и отзивите за работата на видинския секретарски екип, давани от дежурните делегати на Българската федерация по баскетбол, са високи. Сега заедно с нея в екипа на Регионалната съдийска колегия работи за видинския баскетбол и нейният съпруг Даниел Василев.

Роми Гергова бе една от първите жени-участнички в турнирите по стрийтбол. Тя водеше протоколите за полуфиналите на първите национални вериги и участваше в журито, което тагава определяше най-добрите носители на индивидуални награди. През това лято инж. Гергова- като главен съдия- даде старт на веригата от стрийтболни турнири, които преминаха при много висок интерес от страна на видинските ученици. Този интерес не е случаен, защото новата спортна дисциплина 3х3 скоро ще влезе в олимпийското семейство. Сериозен принос за това има друг наш съгражданин- Коста Илиев, който направи много за олимпийското бъдеще на новата баскетболна дисциплина, в качеството си на директор на формата във ФИБА Свят.

Роми Гергова бе дългогодишен експерт в Бюрото по труда във Видин, а сега е управител на направление "Социални услуги" в Община Видин. След повече от 30 години в баскетбола, тя продължава да помага на БК "Видабаскет" в организацията и провеждането на домакинските срещи в зала "Фестивална". Малко съжалява, че 14 годишният й син Марти не продължи с баскетбола, но той има вече интереси в областта на електронните технологии и вероятно там ще продължи своето развитие. За сега Марти е все още ученик във видинската ПМГ "Екзарх Антим І"- училище с баскетболни традиции. И може скоро да го видим с лаптопа на съдийската маса в зала "Фестивална"- като част от екипа, ангажиран с баскетболната компютърна статистика.
 
А ние, любителите на баскетболната игра, се надяваме и занапред да виждаме инженер Роми Гергова и на съдийската маса, и под чадърите на съдийските екипи на площада, където се провеждат турнирите по стрийтбол, защото след три десетилетия, посветени на баскетболната игра, тя гледа с оптимизъм и на бъдещето на любимия спорт, и на своята благородна обществена дейност.
По публикацията работи: Хари Яръмов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени