Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският баскетбол в турнирите за "Купа България"

Турнирите за Купата на България по баскетбол са второто по значимост състезание след първенството на страната ни във висшата лига.
 
Години наред тази проява се провеждаше след елиминационни срещи, в които вземаха участие водещите отбори в "А" и "Б" групите. Това поставяше обаче в неравностойно положение отборите от втора дивизия. Затова по-късно бе учредена и Купата на Българската федерация по баскетбол- турнирът е специално за втородивизионните отбори. Именно там видинските състезатели постигнаха и най-добрите си успехи през последните две години.

© Снимка: Личен архив Хари Яръмов

През юни 1980 година Видин завоюва право за домакинство на финалния турнир за Купата на България с участие на осем отбора от висшата баскетболна лига. Това бе едно признание за най-младия отбор в първенството на България, който вече пета година се състезаваше успешно с най-добрите. През пролетния дял на първенството, водени от треньора Веселин Ницов, спечелиха поредица срещи срещу силни състави, като "Спартак" Плевен, "Локомотив" и "Славия" София, като с особена стойност бе победата с 84:77 над "Левски" София.
 
В отбора играеха опитните баскетболисти Христо Дойчинов, Емил Михайлов-Джери, националът Иван Воденичарски, както и по-младите Вили Лилков, Юри Илиев, Валентин Траянов, Валентин Корманов- тези момчета се представиха достойно във финалите за Купата на България пред видинска публика в средата на юни 1980 година, като победиха "Металург" Перник, "Локомотив" София, "Балкан" Ботевград. Малко не им достигна за бронзовите медали- отстъпиха на "Академик" София само с пет точки...
 
Носител на Купата стана отборът на "Левски", воден от Атанас Голомеев, а в отбора на сребърните медалисти ЦСКА бяха големите български баскетболисти Георги Глушков и Румен Пейчев. Трети се класираха баскетболистите на "Академик" София, а на четвърто място "Химик" Видин- един голям успех за видинския баскетбол.

Повече от три десетилетия втори пробив не бе направен. Видинските отбори не успяваха да продължат във втора фаза на турнирите, защото отпадаха в надпреварите след сблъсък с утвърдени състави от елита на страната.
 
До 2009 година.
Когато БК "Видабаскет", след елиминация на столичния ЦСКА, влезе във финалната осмица на турнира, с домакинство Плевен. Нашите се изправиха срещу петкратния носител на трофея "Лукойл Академик" София и макар загубата да бе закономерна, самото участие на видинчани в този форум вече бе голям успех за града и спорта. Треньор на състава по това време бе нашият съгражданин Красимир Генов- признат специалист в този спорт. Публиката помни от тогава атрактивната игра на плеймейкъра Михаил Капитанов и тежкия център Николай Балев.
 
През 2010 година
Българската федерация по баскетбол най-после направи един подходящ жест към отборите от втория ешалон и учреди Купа на БФБ, специално за тях. Първото домакинство бе във Видин. Воден от столичния специалист Николай Колев, отборът на "Видабаскет" спечели сребърните медали в турнира за Купата на БФБ, като отстъпи във финала на "Овергаз" София. В основата на отбора бяха двамата плеймейкъри Бойко Пангаров- Младши и Кристиян Борисов, Юлиян Колев- капитан на отбора, Златко  Запрянов, Янко Янков, Владимир Цветанов и младите Теодор Мануел Киров, Амар Тахирович и Николай Илиев. Своя дадоха Александър Михайлов, Александър Войнов и Крум Ведев.

И през следващата 2011 година, след напускането на някои от основните състезатели, все пак отборът успя да се представи успешно на финалите за Купата на БФБ, проведени в Пловдив. В драматична среща с отбора на "Берое" Стара Загора видинските баскетболисти спечелиха с минимална преднина от една точка, което бе достатъчно за третото място и бронзовите медали! Отборът отново бе воден от треньора Николай Колев, изпълнителния директор на клуба Росен Ракаджиев
 
и рехабилитатора Николай Попов-Доктора, който направи и невъзможното за възстановяване на двама от основните състезатели след тежки травми, получени по време на първенството. Със специална награда бе отличен 19-годишният Теодор Мануел Киров, който сега е студент в Националната спортна академия, но продължава да се състезава с екипа на "Видабаскет".
 
Бъдещето ще покаже има ли сили и възможности отборът от крайдунавския град да продължи успешно да се състезава и в следващите турнири за Купата на Федерацията. Традициите са важна предпоставка за бъдещите успехи. Нека останем оптимисти!
По публикацията работи: Хари Яръмов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна