Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бдин" дръпна новата "Б" група с един отбор надолу

"В първенството на обединената "Б" футболна група през новия сезон най-вероятно ще играят 14 отбора"- каза за РАДИО ВИДИН председателят на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново Георги Велинов.

След отнемането на лиценза на "Бдин" Видин заради финансови задължения на клуба, от "Спортист" Своге обявиха с официално писмо до футболната централа, че се отказват от участие заради липса на средства. Това стана само дни, след като Лицензионната комисия даде "зелена светлина" за участието на двата отбора в първенството. При отпадането на отбори от "Б" група по наредба бройката попълват отбори от "В". Желание за това са заявили от "Пирин" Благоевград и "Добруджа" Добрич. За сега решението на БФС е да не бъдат допускани нови участници във Втора дивизия.

РАДИО ВИДИН: 14 ли ще са отборите в обединената "Б" футболна група?

Георги Велинов: В "Б" група все още въпросът със състава не е решен. След отказа на "Бдин" и "Спортист" отборите са 14, но в крайна сметка последната дума има Изпълкома на БФС. Идеята е групата да запази цялостта си, тоест минимум 15 отбора. Доколкото съм запознат, има отбори от 4-те "В" формации, които могад да участват в "Б" групата.

Какво реши БФС, имат ли място финансово стабилните отбори на "Пирин" Благоевград и "Добруджа" Добрич в "Б" група? 

"Пирин" все пак е в правото си да кандидатства, докато "Добруджа" е изпаднал отбор и според нормативните документи няма това право. Според мен едва ли ще се прибегне до попълване на групата от изпаднал отбор.

Кога да очакваме старта на надпреварата в "Б" група?

В случай, че отборите станат 15, няма проблем първенството да започне навреме и няма да има редуциране на кръговете.

Как ще коментирате ситуацията с отказването на "Бдин" Видин?

Знаете ли, това е едно хронично заболяване на "футболните" ръководители. Тук основна роля играе и липсата на футболна култура. Не мога да си обясня факта, че в най-бедния в икономическо отношение регион на България има отбори, които постоянно напират за по-горни футболни дивизии. Визирам отборите от Криводол, Берковица и Бяла Слатина - градове, обрулени от кризата, а в същото време амбициите им са високи... Проблемът е изцяло в двете "Б" групи. Аз бях твърдо против това да има две "Б" дивизии. Преди време дадох едно интервю, където анализирах това, което днес на практика се случи. Не съм пророк, просто погледнах рално на ситуацията в обществено-икономическия живот на страната. Не е нормално при финансова криза отборите в дивизиите да се увеличават. За мен това е липса на далновидност и престъпление. Когато чуете, че някой външен инвеститор идва да помага финансово на отбор, трябва да знаете само едно- този отбор е обречен. Такива "балони" най-често гръмват. И когато бизнесменът г-н Димитър Герасимов отиде и каже, че "Бдин" ще играе в "А" група", бъдете сигурни, че отборът няма да го има! Всички станахме свидетели именно на това.
 
И пак, да не съм пророк, но "Бдин" няма да играе и в Северозападната "В" група, а ще играе в областното първенство на Видин.
 
Доста сериозна е и ситуацията във "В" група, където се отказаха редица отбори. На практика сега отборите са 12 и формацията е пред угрозата да не започне първенството. Обидно изненадващо за мен бе отказването на отбора на "Янтра" от Габрово. Обиден съм и на президента на ФК "Торпедо" Борован, който не се обади на мен, а в управата във Враца, защото му било неудобно да каже на мен и в такъв случай отборите стават вече 11... Знаете, ние с 11 отбора нямаме право да направим група. Минимумът е 12 до 18 отбора.

Ще играе ли във "В" група "Локомотив 1929" Мездра и да очакваме ли обединение на отборите на "Дунав" Селановци и "Чавдар" Бяла Слатина? 

Да, "Локомотив 1929" ще играе. Голяма част от футболистите от отбора, който взе участие в Северозападната "В" група, ще преминат в този отбор. Обедидение между отборите на "Дунав" Селановци и "Чавдар" Бяла Слатина няма да има. Оптимист съм за бъдещето на "Олимпик" Тетевен, където също има проявен интерес от външни инвеститори от Испания. Там се строи и спортен комплекс, така че не е изключено отборът от Тетевен да участва в аматьорската лига. За "Ботев" Козлодуй коментарът ми е, че едва ли този отбор има място "Б" група. Още веднъж казвам- жалко за Видин! Там хората са болезнено чувствителни на тема футбол и конкретно футбола във Видин. Доколкото знам, Община Видин ще е фактор за съдбата на "Бдин". Състоянието е тежко, едва ли ще се намерят 40-50 хиляди лева.
По публикацията работи: Борис Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна