Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 60-те във Видин бе първото масово преплуване на река Дунав

Видин е инициатор на масовите преплувания на река Дунав! В далечната 1960 година, през месец юли, първите 65 смелчаци покориха организирано реката- стартът бе край румънския бряг, срещу крепостта "Баба Вида", а финалът- на пристана срещу художествената галерия "Никола Петров", където тогава още не бе построена защитната стена и имаше понтон за спортни лодки. Първите участници получиха грамоти, значки "ПРЕПЛУВАЛ Р. ДУНАВ" и специални щамповани фланелки.

© Снимка: Личен архив на Росен Ракаджиев

Сред първите, преплували реката, е и майсторът на спорта Росица Дочкова, която по онова време е още ученичка в Гимназията и се записва за състезанието без знанието на родителите си... Преживяното е било толкова силно, че тя и до днес пази значката "ПРЕПЛУВАЛ Р. ДУНАВ"...
 
Първото преплуване на река Дунав бе организирано от дружество "Бенковски", Морския клуб и Окръжния съвет БСФС по примера на Китай, където хиляди покоряваха Жълтата река, а често пъти сред участниците бе и великият китайски кормчия на държавата Мао Дзе Дун... Е, във Видин не идваха държавници, но инициативата бързо се разрастна и преплувания на реката започнаха да се организират в Козлодуй, в Русе и Силистра, а през последните години най-последователни са в Лом.
 
През 60-те и 70-те години Видин бе притегателен център за организирани групи от "Левски" София, от Кърджали и Пловдив. При нас организацията бе на ниво- медицинско обезпечаване, два съпровождащи лодките катери, спасители, които съпровождаха плувците... И нека припомним, че досега нещастен случай при преплуването на Дунава нямаме! Пример за участия в преплуването и обезпечаване на безопасността на участниците даваха деятелите на Морския клуб Тома Пеков, Михаил Георгиев, Петър Тодоров Занзи, както и спортният деятел и бъдещ председател на дружество "Химик" Антон Душанов. Сред първите участнички при жените бяха шампионките и медалистките по гребане Капка Врачанска, Маргарита Младенова, Стоянка Георгиева, Маргарита Димитрова, която по-късно се посвети на треньорството по плуване в град Лом.

© Снимка: Личен архив на Хари Яръмов

От 1985 година съвместно с тогавашния "Балкантурист", се организират и конкурси за "Мис Видин". Първа с тази титла се обкичи студентката по икономика Диана Дамянова- дъщеря на съдията по бокс Тодор Дамянов, многогодишен участник в преплуванията.

С годините инициативата се обогатяваше- започнаха да се провеждат и плувните маратони- със старт от къмпинг "Дунав", където сега се изгражда Дунав мост 2, до градския плаж под крепостта "Баба Вида". Разстоянието от 6 километра изминаваха най-бързо плувците Янко Предов, Ваньо Антов, Николай Бранков.
 

© Снимка: Личен архив на Хари Яръмов

След масовото преплуване на река Дунав през 1987 година
бъдещото "лице на демокрацията" Лияна Панделиева получи отличието "Най-чаровна участничка в покоряването на Дунав".

Амбицията да бъде покорена реката се предаваше "по наследство". Сред традиционните участници бяха тримата лекари- братята Бурян, Людмил и Илия Калчеви. Преди две години заедно с дядо си преплува Дунава и 8 годишният четвърти по ред Илия Калчев- "най-младши", който учи в София.
 

© Снимка: Личен архив на Хари Яръмов

Не се дават и ветераните:
по 30-40 преплувания на Дунава имат 75-годишните Младен Борисов-Дечи, Петър Тодоров-Занзи, 65-годишния Николай Кирилов, който много пъти е вадил кръста от студените води на Дунав по Йордановден. През 2005 година тогавашният заместник кмет Олег Джоканов награди със специално отличие най-възрастния участник в преплуването Младен Борисов-Дечи.
 
През последните години традицията бе прекъсната... Но се надяваме и очакваме Община Видин, ръководствата на Червения кръст и туристическто дружество "Бонония", с подкрепата на Гранична полиция и МБАЛ "Света Петка", от където да осигурят медицинско обезпечаване, да обновят организираното масово преплуване на Дунав. Вярваме, че ще се намерят и спонсориращи фирми, които да осигурят скромни награди. Сигурно е, че пак може да стане хубав празик на водните спортове!
По публикацията работи: Хари Яръмов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна