Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състезание по автомоделизъм на поляната пред "Леденика"

Поляната пред пещерата "Леденика" във Врачанския балкан ще стане арена на стартовете от първия кръг на държавния шампионат по автомоделизъм за радиоуправляеми модели с висока проходимост, тип "бъги", съобщи първият заместник-председател на родната федерация Огнян Филипов. Това е един от трите старта, който ще определи призьорите в тазгодишната надпревара.


Най-красивото състезание, което се провежда - това е състезанието за класове с висока проходимост - "бъги", което се провежда в най-красивия балкан в България - Врачанския. Очаква се масово присъствие... тъй като се провежда при най-сериозната организация от врачанския спортно-технически моделен клуб. Предлага най-много възможности за почивка и за най-високо спортно майсторство, което го прави предпочитан от много състезатели.

Представители на 10 клуба от цялата страна ще мерят сили в класовете "Бъги 1:8", "Бъги 1:5", "Монстери" и "Тръги". За първи път ще се проведът състезания и в класовете "Електро Бъги 1:8" и "Електро Бъги 1:10". Състезанието на "Леденика" е първото от държания шампионат за високо проходими модели - "бъги", "тръги" и „монстъри”. За първи път ще пуснем и електроформули в две категории - с мащаб на моделите 1:8 и 1:10, защоо горе, на Балкана, има възможност и това нещо да се проведе. След това ще се проведат още 2 кръга, уточнява Огнян Филипов:

Следващият кръг е 2 седмици след този във Враца и ще се проведе във Варна, а третият е през месец септември в родното място на министър-председателя на България - град Банкя.

За врачанския отбор ще карат Дамян Петров и Георги Тодоров, а състезателите от АЕЦ Козлодуй са в състав Марио Вутов, Александър Томов и Румен Драганов.
 
В събота са квалификациите от 13.00 дo 19.00 ч., а в неделя са финалите от 10.00 ч. до 13.00 ч. Организаторите са осигурили купи, плакети и грамоти за победителите.Огнян Филипов допълва общата картина на състезанието с още подробности:

На всичкото отгоре ще имаме заседание на управителния съвет на Бългхарската федерация по автомоделни спортове, на което ще направим оценка на проведените мероприятия досега, а и ще имаме гост от министерството за младежта и спорта - това е отговорникът за нашата федерация Илия Илиев. Очакваме и министъра на спорта Свилен Нейков, ако дотогава не е заминал за олимпиадата в Лондон. Засега обаче не се знае дали Бойко Борисов ще закрие надпреварата в автомоделни керван.
По публикацията работи: Жоро Александров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна