Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортен клуб "Бдин"- малко история

През 1928 година група младежи от Видин поставят началото на спортен клуб "Бдин", с амбициознната задача чрез физическата култура и спорта младите хора от региона да укрепват тялом и духом, да са силни и здрави, подготвени за бъдещо професионално развитие и всякакви предизвикателства на живота.
 

© Снимка: Личен архив Хари Яръмов

Клубът обединява няколко вида спорт и още от първите години на своето съществуване бележи успехи в развитието на леката атлетика, плуването, колоезденето и футбола.
Изявяват се спортистите Кирил Блажев и Георги Бръснаров, които са рекордьори на страната по плуване; Тодор Найденов- борба, сребърен медалист на Балканиада; колоездачите Йордан Денков, Панто Борисов и Боян Илиев; лекоатлетът Димитър Димитров и други.

Дейността на СК "Бдин" бързо става част от историята на Видин. На по-късен етап, с преструктурирането на спортната система в България, дейността на клуба е продължена от Дружеството за физическа култура и спорт "Бдин". И през годините след 1944-та, в крайдунавския град добиват популярност нови спортове. Наред с леката атлетика и колоезденето започва да се развива вдигането на тежести и красивия воден спорт кану-каяк. Поредица от години щангистите Николай Костов, Илия Николов, Богомил Петров, Рилко Флоров, Цветко Петков и Людмил Страшимиров правят поредица поправки на националните и световните рекорди.

© Снимка: Личен архив Хари Яръмов

Благодарение на широката обществена подкрепа, голямото трудолюбие и себераздаване на нашите талантливи състезатели, гребната видинска школа от 1960 до 1967 година е републикански първенец.
 
Имената на Богдан Иванов, Борис Любенов, Борис Костадинов, Сашо Илиев, Стефан Илиев и много други и сега се споменават с уважение.

Изключително много по онова време се набляга на масовия спорт и дружество "Бдин" прави редица успешни стъпки за привличане на по-голям брой спортуващи от различни възрасти. През 1965 година е поставено началото на кръговата система за работническите първенства. Създават се окръжни групи по футбол, баскетбол и волейбол, които дават възможност в два полусезона да се провеждат пълноценни първенства. Ученическите състезания също започват да се провеждат в два полусезона- по кръговата система. Утвърждават се като традиционни прояви селските спартакиади, кросовете и щафетните обиколки на окръга, свързани с бележити годишнини и редица други изяви.

© Снимка: Личен архив Хари Яръмов

Свой принос към по-новата спортна история дава и баскетболната игра, свързана най-вече с имената на Иван Воденичарски и Коста Илиев. Леката атлетика оставя ярка диря, по която десетки години напред вървят младежи и девойки. Име в своя спорт оставят Галина Няголова, Станка Младенова, Емил Владимиров, Иван Методиев, Таня Цветкова, Пролетка Войчева, Светлана Милчева.
 
Боксът придобива все по-голяма популярност и се радва на много привърженици, вдъхновени от имената на Ивайло Людмилов, Лъчезар Каменов, Михаил Видински, Станимир Тодоров, Божидар Иванов.
 
Като любим спорт на младежите от видинските училища започва да се утвърждава видинското самбо. Състезателите са вдъхновени от неуморния треньор Пламен Милчев и успехите на световните шампиони от Милано`87 Васил Соколов и Бисер Николов- световен вицешампион за мъже и младежи от Монреал`88.

В годините на преход спортната система в България отново се преструктурира, което слага край на съществуването на спортните дружества. Клубове по спортове, като самостоятелни единици, подчинени единствено на съответните федерации, продължават да работят за развитието на спорта в България- наложена практика до днес.
По публикацията работи: Росен Ракаджиев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна