Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмо издание "Мач на звездите"- Видин`2012

За седма поредна година баскетболният мач на звездите от "Севера" срещу "Юга" остава видинската запазена марка в националната антиспин кампания. Спортното шоу ще събере в навечерието на 1 декември- Световния ден за борба срещу СПИН, във видинската спортна зала "Фестивална" младите хора на града, които не са безразлични към най-страшното заболяване на планетата, за да отправят заедно тазгодишното послание на кампанията- "Животът е безценен!"

Готовността да признаеш своя проблем е доверие към другите. Един от емблематичните за Америка баскетболни идоли Ървин "Меджик" Джонсън преди години намери сили да каже: "Аз съм серопозитивен". Това тежко признание отвори пътя на надеждата, че болните могат да бъдат разбрани и обичани. А видинчани отново ще демонстрират своята принадлежност към новия етичен модел с нещо вече познато и доказано атрактивно. Нещо сериозно, но и забавно. Нещо американско, но и българско. И най-вече видинско.

РАДИО ВИДИН- регионалната станция на Българското национално радио за Видин, Враца и Монтана, е медиен партньор на събитието.

Начало на проявата в 17.30 часа, на 30 ноември 2012 година, ще даде духовият оркестът на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Видин, а в паузите по време на "Звездния мач" своя талант ще демонстрират младежите от брейк формацията "Shadow crew".
 
В отбора на "Севера" са селектирани следните баскетболисти от:
 
ГПЧЕ "Йордан Радичков"- Георги Асенов, Добромир Драготинов, Кристиян Левашки, Людмил Иванов, Момчил Димитров и Стивън Милчев. И от СОУ "Цар Симеон Велики"- Калоян Петров, Марио Стоянов, Пламен Станков и Румен Тодоров. Играещ треньор на "Севера" ще е Oлег Панчев, с номер на екипа 5, номерът от активните му състезателни години, преподавател в ГПЧЕ "Йордан Радичков". Втори треньор е Фьодор Петров, преподовател в СОУ "Цар Симеон Велики". 

В отбора на "Юга" намериха място баскетболистите от:
 
ПМГ "Екзарх Антим І"- Борис Радоилов, Валентин Николов, Емил Емилов, Радослав Димитров и Теодор Николов. И от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Антонио Димитров, Владимир Владов, Робърт Георгиев, Станислав Мичев и Тихомир Веков. Играещ треньор Милко Златанов, с номер на екипа 6, запазена марка от активните му състезателни години. Видинският Пат Райли е преподавател в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", където днес неговите възпитаници го наричат свойски "Златанката". Втори треньор е Илиян Ангелов- "Лъвчето", преподавател в ПМГ "Екзарх Антим І".

Срещата ще ръководи Николай Колев- треньор на мъжкия баскетболен отбор на Видин- "Видабаскет".
 
       Видинските баскетболни звезди издание `2011.
Тази година Община Видин е подготвила Купи и за двете училища на отбора- победител, а във витрините на училищата, останали на второ място, ще отидат специално изработени за случая красиви плакети.

Дейностите и инициативите на антиспин кампания` 2012-та се координират от Местния офис на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Община Видин. Организатори и спонсори на събитието са Община Видин, Областна администрация Видин, БК "Видабаскет", Ученически спортен клуб "Шампион", Видинска Света Митрополия, Обществен дарителски фонд "Видин", ГИПС Кошава АД, проф. Вили Лилков, който тази година подсигури "звездните екипи" за баскетболистите, доброволци от клуб "Феникс", доброволци от Младежкия съвет по наркотични вещества и Младежки парламент Видин.

Специални гости в зала "Фестивална" отново ще са децата от социалния дом в село Гомотарци.

Да припомним: Първи декември е Световният ден за борба срещу СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността. Червената панделка е международен символ на АНТИСПИН кампанията. Тя е създадена от група художници и е символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ. Идеята е символът да обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие. През годините червената панделка стана изключително популярен символ на различни инициативи и организации за борба с ХИВ/СПИН.
По публикацията работи: Ваня Минева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна