Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Видабаскет" загуби у дома от "Академик" Благоевград с 57:71 точки

БК "Видабаскет" загуби пред своя публика от "Академик" Благоевград с 57:71 точки, в среща от VІІІ кръг на подновеното държавно първенство при мъжете, група "А".
 
Мачът започна с категоричен превес на гостите, които на полувремето водеха с 23:42.
 
През последната четвърт от двубоя видинчани събраха сили и буквално започнаха мача отначало- че могат, показа и точковото съотношение само през втората част, която домакините печелят с 34:29.
 
Разиграха се Теодор Киров и Тодор Колев, които само през втората част реализираха по 10 точки- Киров и 12 точки- Колев. Общо в срещата по 8 точки добавиха Теодор Николов и Александър Михайлов; 9 точки записа Емил Емилов; 6- Георги Асенов и 2- Христо Михайлов. Въпреки ръстовото превъзходство на съперника, статистиката сочи, че видинчани са обрали общо 29 отскочили топки в подкошията, срещу 23 за гостите. 80% е успеваемостта от линията за наказателен удар на домакините, срущу 64,29% на гостите.

© Снимка: Архив "Академик" Благоевград

Играчите от добре окомпректования студентски тим си разпределиха както отговорностите, така и точковия принос- с точна стрелба и борба за отскочилите от ринга топки отборната победа постигнаха Георги Станков- 9 точки, Дарин Иванов- 6 точки, Александър Христов- 6 точки, Никола Трайков- 17 точки, Антонио Илиев- 12 точки, Красимир Георгиев- 4 точки, Райко Дундалов- 7 точки, Дарин Кудинов- 8 точки. Помогнаха за победата Кирил Атанасов и Иван Мирчев. Най-активен в подкошията бе Никола Трайков със 7 борби.
 
С шест победи и две загуби студентите от Благоевград са втори във временното класиране след лидера в "А" група "Спартак" МВР.

Старши треньор на студенския отбор на Югозападния университет "Неофит Рилски" (средна възраст на тима- 23 години и 6 месеца) е Божидар Гьорев- започнал израстването си като баскетболист под грижите на сегашния старши треньор на Видин- Николай Колев. Затова след последния съдийски сигнал във видинската спортна зала "Фестивална" с Божидар Гьорев си поговорихме за значението на атмосферата в залата по време на мач; за ролята на първия учител в този спорт; за това как се води тренировъчнен процес в отбор, изцяло изграден от студенти.

"Малко съм разочарован... Бях казал на моите състезатели, че залата ще е пълна, но не се оказа така... След залите на Ботевград и Ямбол, видинската зала е една от най-посещаваните в България. Или поне беше. Този град е един от най-баскетболните градове в страната и този отбор не е истинското лице на видинския баскетбол. Познавам лично треньора на "Видабаскет" Николай Колев. Той ми е бил треньор, изградил съм се при него като състезател, научил съм доста неща от него, знам какъв човек е, колко много работи, колко е амбициозен. Сигурно му е много трудно да излиза в мачове от "А" група с момчета от детско-юношестката школа. Тези мачове ще помогнат на момчетата да израстнат, но с деца срещу мъже не може да се очакват победи"- признава младият треньор на университетския тим на Благоевград Божидар Гьорев.

"Боли ме, че загубихме. Откровено се радвам на постиженията на Божидар Гьорев- свършил е много работа с неговите момчета. Видин трябва да има своя университет. Така поне част от младите хора на града ще останат да учат и да се състезават тук. Аз не съм почитател на купуването на чужденци, нито на лукса и претенциите. Нормалните условия са достатъчни. Но не мога да не призная, че на този етап разликата в класите на "Видабаскет" и "Академик" е голяма... Благодарен съм на моите момчета, че при тези крайно трудни условия този отбор все пак го има. В състава са основно ученици и студенти. Но нашите студенти пътуват за мачовете. Когато могат, идват и малко по-рано, за да се включат в някоя обща тренировка, дори когато са в сесия. Те нищо не получават и въпреки това влагат всичко от себе си в играта"- коментира старшията на видинчани Николай Колев.

Николай Колев вярва в бъдещето на видинския баскетбол и се надява местното ръководство и хората с възможности във Видин да не допуснат отборът да потъне, защото всяко започване от нула е риск градът да загуби позиции в съответния спорт- доказателство за това са други клубове, които през последните години изгряваха и залязваха по няколко пъти...
По публикацията работи: Ваня Минева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна