Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Стаменова, главен експерт на МФВС за Северозападна България: "Засилваме контрола по разходването на средствата по програмата"

Министерството на младежта и спорта одобри 16 проекта на клубове от Северозападна България и до края на 2013 година ще подкрепи разработките им със 78 604 лева. Това обяви днес експертът на ведомството за Северозападна България Росица Стаменова:

"Стартира първата програма на министерството на младежта и спорта за 2013 година "Спорт за децата в свободното време". От трите области, за които отговарям, бяха подадени 20 проекта, а бяха одобрени 16. Това са съответно по 5 проекта за областите Видин и Монтана, а шест във Враца."

Отказано е финансиране на 4 от подадените разработки, поясни Росица Стаменова. Основната грешка в отхвърлените инициативи е несъответствия в подадените документи.

"Почти същите клубове, които миналата година кандидатстваха за пари по проекти, са писали разработки и сега. Това значи, че клубовете вече се научиха да пишат проекти. Радвам се, че те успешно си защитават разработките, а самите проекти се реализират."

Отпуснатите пари са за финансиране на определени дейности, твърди Росица Стаменова. И дава за пример факта, че спортните игри са приоритет. Най-важната цел на одобрените проекти обаче си остава това, че те ангажират децата и свободното им време. Пет са одобрените за финансиране проекти на клубове от област Видин. Общата стойност на отпуснатите пари е 24 600 лева.

"Одобрени са средства за проекти на волейболен клуб "Град" от Белоградчик - 3 200 лева, баскетболен клуб "Видабаскет" - Видин - 7 000 лева, волейболен клуб "Бдин-Вида" - 4 700 лева, клуб по борба, самбо и джудо, който е от новокандидатствалите - 3 500 лева и спортен клуб по кану-каяк "Бдин 77" - 6 200 лева. Не са ободрени проектите на спортен клуб "Ванто", чиято регистрация и нова и затова не отговаря на условията по тази програма, както и клуба по вдигане на тежести, който също не изпълнява тези изисквания."

Спортното министерство е одобрило 6 разработки на клубове от област Враца. Общата стойност на отпуснатите средства е 21 304 лева, допълни Росица Стаменова:

"Клубът по баскетбол "Ботев" е с одобрен проект за 4 600 лева, СК по волейбол "Ботев" получава 5 500 лева, клуб по кикбокс "Арис" - 5 400 лева, клуб по спортна стрелба „Ботев” получава 4 200 лева, клуб по шахмат "Враца" - 3 000 лева и Ученически спортен клуб "Враца 2004", който кандидатства със спортни занимания през ваканциите - основно футбол - 3 200 лева."

Пет са одобрените за финансиране проекти на клубове от област Монтана. Спортното министерство отпуска за инициативите 32 700 лева.

"Два от клубовете са от Берковица - клубът по биатлон "Ком-Берковица" с 5 800 лева и "Ски клуб Ком", който е финансиран с 9 000 лева. Останалите 3 проекта са на клубове от областния град - клуба по борба "Слава" със 7 400 лева, волейболен клуб "Монтана волей" - 5 000 лева и Областен ученически спортен клуб със занимания през ваканциите по волейбол и тенис на маса."

Експертът на спортното министерство за Видин, Враца и Монтана Росица Стаменова допълни:

"Като цяло по тази програма за трите области е между 78 и 79 хиляди лева, което никак не е малко за клубовете от Северозападна България. Заниманията стартират по различно време, но продължителността им е 6 месеца."

А всеки, който си мисли, че може да харчи отпуснатите пари за нещо друго и да шикалкави, ще остане разочарован, предупреждава Росица Стаменова.

"Новото, което е, че тази година ще бъде засилен контрола по изразходване на средствата и как вървят заниманията, пълняемост на групи и как се водят самите занимания. Ще се проверява дали онова, което е подадено в проектите отговаря на изпълнението. От следващия месец на проверките ще се правят и снимки, така че контролът ще е още по-сериозен от досегашния!"
По публикацията работи: Жоро Александров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна