Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартират ученическите игри във Видин

Известен е вече и първият финалист в общинския кръг при юношите волейбол ХІ-ХІІ клас. Това е отборът на ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин. Утре надпреварите продължоват в спортна зала "Фестивална" от 9 часа, като спортовете са тенис на маса и волейбол.
 
Общо 100 отбора в три възрастови групи от община Видин ще вземат участие в първия общински етап на ученическите игри за учебната 2012-2013 година. Училищните тимове ще се съревновават в спортовете футбол, баскетбол, волейбол, лека атлетика, тенис на маса и шахмат. Първенците ще се класират за следващия областен етап на надпреварата, който ще се проведе през месец март. Във видинска област не се провеждат състезания по плуване, поради липса на условия и по хандбал, тъй като няма интерес към тази игра.

Ученическити игри са основна изява в областта на ученическия спорт и са част от държавната политика за организиране и провеждане на състезания с оглед подобряване на физическата дееспособност и здравето на учениците. Провеждат се за три възрасти- момичета и момчета 5-7 клас, юноши и девойки 8-10 и ученици 11-12 клас.

Българската асоциация "Спорт за учащи" осъществява организацията на игрите, които се провеждат по правила, утвърдени от Министерството на физическото възпитание и спорта и Министерството на образованието, младежта и науката. За област Видин състезанията от игрите се координират от Ученически спортен клуб "Шампион". Първият общински етап се финансира от съответните общини, а следващите- областен, зонален и финален етап, се обезпечават финансово от спортното и образователното министерство.

В игрите участват само ученици дневна форма на обучение. Спортните училища не се включват в надпреварите. От настоящата учебна година организаторите въведоха ново ограничение, на което учителите по физическо възпитание и спорт трябва да обърнат внимание при формирането на представителните тимове. Във всички етапи в отборите по съответните видове спорт и възрастова група може да бъдат включени само двама състезатели от училището, които са картотекирани в спортна федерация и се състезават на клубно ниво в държавните първенства на страната.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна