Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин ще е домакин на мини Олимпийски игри

Стартира изпълнението на проекта "CBC MINI OLYMPICS". 11 спортни клуба от Видин и също толкова от Калафат и Крайова ще получат оборудване и хонорар за треньор, а над 400 деца ще участват в олимпийските игри на двата бряга на Дунав, които ще се проведат в началото на октомври.

"Три са основните дейности в проекта: ще оборудваме 11 спортни клуба във Видин и също толкова в Румъния с поисканото от тях спортно оборудване, става въпрос за видинските клубове по самбо и джудо, двата клуба по кану-каяк, по тенис на маса, по колоездене, шахмат, волейбол, баскетбол, футбол, карате и др.; ще осигурим хонорари на треньори за 9 месеца; основната идея е в началото на месец октомври да бъде организирано едно мащабно състезание, което сме нарекли "Трансгранична младежка Олимпиада" , то ще се проведе едновременно във Видин и Калафат.", каза за Радио Видин ръководителят на проекта Евтим Стефанов и добави:

"За самата олимпиада ще осигурим факла с огън, която ще пренесем, ще се постараем да създадем неповторима атмосфера, това ще бъде истински спортен празник за Видин и Калафат. Предвиждат се демонстрации на отделните видове спорт. Идеята е да се популяризира спортът, децата в града да започнат да спортуват активно, защото спортът изгражда характера и е изключително важен за развитието на нашите деца, спортът замества болницата, така че, ако инвестираме в спорта, инвестираме в децата."

Бюджетът за оборудване на видинските спортни клубове по тази инициатива е над 50 000 евро, всеки спортен клуб ще получи това, което е заявил: например ще има чисто ново и отговарящо на всички стандарти татами за СК "Борба, самбо, джудо", нови шосейни и пистови велосипеди за Колоездачен клуб "Стрела", кимона за клуба по карате, нови баскетболни кошове за "Видабаскет", лодки и тренажори за клубовете по кану-каяк, шахматни дъски, маси за тенис и много други.

"Списъкът е дълъг повече от две страници", отбеляза още Евтим Стефанов.

Очаква се спортните уреди да пристигнат в началото на месец май, треньорите получават своите хонорари от началото на този месец.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна