Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антони Здравков: "Очаквам единствено победа срещу "Монтана"

Син на голям началник в БФС получи наряд да ръководи дербито на Северозапада между "Ботев" и "Монтана" в сряда. Николай Попов, който е син на директора на направление "Първенства и турнири" във футболната централа Антон Попов, ще свири мача от 18 часа в сряда. Край тъчлиниите ще му помагат Николай Кънчев и Павлин Михайлов. За четвърти съдия е определен Стоян Денев от Велико Търново.
Старши треньорът Антони Здравков вече определи срещата като "мачът на годината".

"Очаквам едно единствено нещо - победа! Нямам претенции с колко гола - един, два или три, независимо кога са отбелязани, важното са трите точки. Това е мач, който може да ни остави в играта или още в този кръг, при добро стечение на обстоятелствата, да ни гарантира оставането в "А" група. Най-важното нещо обаче е да спечелим този мач - това е Рубиконът, през който трябва да преминем. Без победа над "Монтана" шансовете ни за оставане са минимални."

Проблемите в "Ботев" са свързани с отсъствието на двама титуляри:

"Освен наказанието на Христо Митов, който получи несправедлив червен картон в Пловдив, и Руслан Куанг остава извън групата, тъй като контузията му не отшумява. Имаме и някои други дребни проблеми, които мисля, че можем да преодолеем."

Вратарският пост става невралгичен, тъй като освен Здравко Чадаров, "Ботев" не разполага с друг избор на поста вратар, тъй като Ивайло Яначков тренира след получената контузия, но още не е в оптималната си форма.

Тони Здравков приема сериозно слуховете, че "Локомотив" София предлага премия на "Монтана", за да изхвърли "Ботев" от битката за "А" група:

"Щом имат повече излишни пари, нека ги дават. Тези стимули няма да направят съперника ни по-силен или по-различен. Ние познаваме стила на игра на "Монтана" и без значение премиите, всичко в този мач си зависи от нас."

Тони Здравков очаква и сериозна подкрепа от публиката във Враца, която призова да дойде и да застане зад гърбовете на неговите възпитаници в тази най-важна за сезона среща:

"Мачът е във Враца, където имаме превес заради публиката си. Очаквам мощната подкрепа на трибуните от нашите фенове, както го правеха във всеки мач досега."

Интересни преплитания има и в двата отбора. Наставникът на гостите Георги Станков за кратко беше помощник треньор на "Ботев" през есента на 2011 г., когато начело на врачани беше Атанас Джамбазки. На вратата на "Монтана" през тази кампания е Веселин Цветковски, който миналата година беше избран от феновете на врачани за футболист на годината. Впоследствие, заради преминаването си на стадион "Огоста", стражът беше обявен за предател. При срещата през миналата есен агитката на "Ботев" го "поздрави" с транспаранти, на които пишеше "Юда".

Веселин Цветковски е № 1 на "Ботев" за 2012 година

На резервната скамейка на врачани в тази среща се очаква да седне Ивайло Яначков, който до края на миналата година беше част от тима от града на Огоста. Травма му попречи да играе досега, но ако се наложи, Яначков е готов да се хвърли срещу бившия си отбор. Интересен детайл в това дерби е и факта, че кметът на Монтана Златко Живков в един период от кариерата си също е играл с екипа на "Ботев".


"Монтана" има положителен баланс от срещите между двата тима в елита - от 3 мача, изиграни през последните 2 сезона в "А" група, гостите са записали 2 победи и 1 равенство. Головото съотношение - 6:2, също е в полза на монтанци. Учениците ще влизат без билети - само с ученическа карта.

ВЕРОЯТЕН СЪСТАВ: Чавдаров, Найденов, Савич, Маринов, Жайро, Висенте, Велев, Илиев, Христов, Атанасов, Якимов.
РЕЗЕРВИ: Яначков, Альошев, Маркети, Георгиев, Николов, Тонев, Рангелов
КОНТУЗЕНИ: Куанг.
НАКАЗАНИ: Митов.
СТАДИОН: "Христо Ботев"

Ето и останалите срещи от 29-я, предпоследен кръг на "А" група, които ще се изиграят утре, 22 май:

От 18 часа:

Славия - Черноморец
Етър - Левски
Миньор (Перник) - Черно море
Локомотив (Пловдив) - Берое
Литекс - Локомотив (София)

От 20 часа:

Лудогорец - Ботев (Пловдив)
ЦСКА - Пирин (Гоце Делчев)
По публикацията работи: Жоро Александров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени