Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоана Николова: "Отидох в Казанлък за да се развивам"

Израсналата във Видин талантлива волейболистка Йоана Николова пази добри спомени за времето, през което е тренирала във ВК "Бдин-Вида" Видин.

"С треньорката Снежанка Гечева сме в добри отношения, въпреки че през последната година от време на време се случваше да мислим различно. Но леките разногласия са нещо нормално във всеки колектив"- споделя Йоана Николова.

"Бдин-Вида" два пъти съм участвала в престижния турнир "Руска зима". Бях част от отбора, с който спечелихме едно второ и едно четвърто място. От "Руска зима" имам и приз за най-добър състезател.
 
Ярки спомени имам и от участието ми в отбора на СОУ "Цар Симеон Велики" Видин- във възраст VІІІ-Х клас спечелихме златните медали на Финалите на Ученическите игри`2011.
 
Този успех ни осигури участие във финалите на Световните ученически игри, които се проведоха през юни 2012 година в Тулон, Франция.
 
Там завоювахме 13 място от общо 28 отбора, като победихме връстничките си от Холандия, Дания и първия отбор на Франция"- разказва Йоана Николова (на снимката е с номер 13).
 
"Да се учи на индивидуален план е трудно. Почти не познавам съучениците си, защото постоянно съм по лагери. Дори и тези дни бях на изпит по химия и се надявам да съм се справила. Често залягам над учебниците веднага след тренировка, защото почти не ми остава време за учене. Полагам усилия- колко мога, но приоритет ми е спортът.
 
Взела съм своите решения и трябва да ги отстоявам. Изпитите са през юни и сега ми е най-натоварено- налага се често да пътувам по дестинация Казанлък-Видин и обратно... Повече време съм в Казанлък- там имам ангажименти с отбора на "Казанлък Волей".

 
Тренирам със съотборничките си сутрин и вечер- от нас се изисква пълна дисциплина в рамките на времето, през което сме на игрището"- продължава своя разказ Йоана. Тя от малка знае, че пътят към успеха не е лесен и вече се е научила да планира времето си. Когато целта е високо спортно майсторство, всяка секунда е предварително разчетена. А предварителното усилие прави признанието на другите по-сладко.
 
 
"Наскоро на турнир в Турция получих отличието "Най-добър нападател"! През юни ни предстои лагер с националния отбор на България в Казанлък, а след това ни чака Балканиада на Мраморно море. А през септември- при добро представяне на "Казанлък Волей", ни чака покана за турнир в Токио"- споделя успехите си младото момиче.

Най-тежката болка на видинските клубове е издръжката. Няма как да пропусна въпроса с парите...

"В Казанлък състезателите на плащат за нищо. Докато във Видин често се случваше родителите ни да поемат разходите при участия в състезания. За сравнение- в Казанлък на няколко месеца ни сменят екипировката, получаваме и заплати. Питате ме защо във Видин е толкова трудно... Мисля, че всичко зависи от политиката на отбора и от спонсорите"- сравнява Йоана.
 
 
Нашето момиче, което вече играе за националния отбор на България, съизмерва амбициите си със състезатели като Матей Казийски и Ева Янева.
 
Но един човек е винаги преди всички и ще остане най-важен за  Йоана:

"Благодаря на майка ми- Бисерка Николова, която ме запали по волейбола."
 
 
Снимки: Личен архив; СОУ "Цар Симеон Велики Видин"; ВК "Казанлък Волей.
По публикацията работи: Борис Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна