Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясен Петров е новият старшия на "Ботев" Враца

Ясен Петров е новият старши треньор на врачанския "Ботев"- това обявиха днес от Управителния съвет на ПОФК "Ботев". Информацията бе потвърдена от председателя на управата Николай Иванов, който е и кмет на Враца. Подробности за срока на договора на Ясен Петров се очаква да бъдат посочени на 14 юни, около обяд, за когато е насрочено заседание на ръководството на врачанския клуб.

Целта пред "Ботев" е завръщане в "А" група. Отборът изпадна във втора дивизия през изминалия сезон 2012-2013.

Новият наставник, който е наричан ласкаво от футболните запалянковци "Пловдивският Джанини", ще проведе първото занимание на отбора от подготовката на 17 юни, в понеделник. Очаква се той да запази досегашните помощници на предшественика си- Тодор Гарев, Илия Войнов и кондиционния треньор Ивайло Младенов. Твърде вероятно е нов треньор на вратарите да замени Илия Вълов.

Идването на Ясен Петров може да се окачестви като сбъднат сън за доскорошния шеф на скаутите на "Левски", който беше пред назначение във Враца през есента на 2011 година, след напускането на Атанас Джамбазки, който пък изкара едва 40 дни във Враца, преди да поеме "Литекс". Тогава обаче до сделка не се стигна, а врачани изкараха сезона, след което назначиха Антони Здравков.

КОЙ Е ЯСЕН ПЕТРОВ: роден е на 23 юни 1968 година, в Пловдив. Играл е в "Ботев" Пд; "Пирин" ГД; "Левски" и "Локо" Сф; "Алки" Ларнака. И още- в китайските "Ухан", "Нанджи" и "Ченду"; немските "Мепен" и "Тенис Борусия" Берлин. Носител е на Купата на България с "Левски" и "Локо" Сф; вицешампион на страната с двата отбора; три пъти е бронзов медалист- два с "Ботев" Пд и един път с "Локо" Сф. Ясен Петров е бил наставник на столичните "железничари", на "Ботев" Пд, "Черно море" и "Левски". Има 114 мача като треньор в "А" група и 24 мача в "Б" група, време, през което вкарва "Ботев" Пд в елита. Той е и бивш селекционер на България при юношите, родени през 1988 година. Семеен, с 3 деца.

Футболната "Б" група ще започне новото първенство 2013-2014 с 14 или с 15 отбора, теглят жребия другата седмица- обявиха днес от БТА. Два от отборите са получили още една седмица отсрочка, за да подготвят документите си- това съобщи пред БТА шефът на Направление Спортно-техническо на БФС Антон Попов. Става въпрос за отборите на "Спартак" Плевен и "Миньор" Перник, като ситуацията при плевенчани е доста по-тежка.

Антон Попов отрече слуховете, че отборите на "Спартак 1918" Варна и "Чавдар" Етрополе ще се откажат от участие в първенството. Единствен със сигурност се отказва от участие фалиралият през пролетта "Етър 1924" Велико Търново. В старата столица вече има нов клуб- "Етър-Велико Търново", който е приет за нов член на Северозападната В група.

"При всички случаи "Б" група ще стартира най-малко с 14 отбора", гарантира Антон Попов. Той обаче не поясни по какъв начин ще се провежда първенството и дали ще бъде само редовен сезон от 26 кръга или пък ще се въведат плейофи. Ясно е, че другата седмица ще се пристъпи към жребий, като най-напред ще се изчакат отговорите от "Спартак 1919" Плевен и "Миньор" Перник. Останалите клубове- изпадналите от "А" група "Ботев" Враца и "Монтана", заелите от 3 до 10 място в изминалия сезон и четирите нови членове на професионалния футбол, са декларирали готовност да стартират.

През новия сезон в елита ЦСКА и "Левски" ще се срещнат в последния 13-ти кръг на есенния дял от първенството- отреди днешният жребий. ЦСКА ще бъде символичен домакин. Дербито между "Ботев" Пловдив и "Локомотив" Пловдив ще е в 8-ия кръг от първенството на стадион "Христо Ботев". Шампионът "Лудогорец" приема ЦСКА в 4-ия кръг, а дербито "Левски"-"Лудогорец" е в 8-ия кръг.

Шампионатът в "А" група стартира на 20 юли, с 14 отбора в състава и нова схема. Отборите първо ще играят всеки срещу всеки на разменено гостуване. Показаните в тази фаза резултати ще разделят отборите в две подгрупи. В първата ще са отборите, заели от първо до седмо място, а във втората- останалите. Във втората фаза от първенството във всяка група отново отборите ще играят по два пъти помежду си на разменено гостуване.
По публикацията работи: Жоро Алексадров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени