Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Олимпийския ден във Враца наградиха 121 спортисти

На специална церемония кметът на Враца Николай Иванов раздаде 121 грамоти за високи спортни постижения през тази година. Отличените спортисти са завоювали призови места на държавни и международни първенства и турнири от началото на годината.

Наградените са от десет спортни клуба- по кик-бокс "Арис", детският футболен отбор към ПОФК "Ботев", атлетически клуб "Павел Павлов", атлетически клуб "Враца", СК "Ботев"- спортна стрелба, СК "Ботев"-волейбол, СК "Моделизъм"- автомоделни спортове, СК "Кум Рьонг"- таекуон-до, СК "Ботев 93"- борба и отборът по бадминтон от с. Тишевица.

Награждаването съвпадна с честванията на международния олимпийски ден. На тържеството, което се проведе в регионалния исторически музей, дойдоха участничката в олимпиадата в Москва Росица Стаменова, която в момента е регионален експерт на спортното министерство в Северозападна България, и Живко Вангелов, призьор от световни и европейски първенства по борба.
"Благодарна съм, че съм първият врачански състезател, участвал на Олимпийски игри- заедно с Павел Павлов, който за жалост не е вече между нас. След нас имаше и други. Надявам се тази приемственост да я има още много години"- каза пред множеството Росица Стаменова.

Живко Вангелов пък дойде във Враца, за да се включи в кампанията на Световната федерация по борба този изключително популярен спорт да остане в олимпийското семейство.

"За съжаление в момента един спорт, който се е доказал през годините, остава извън олимпийското семейство. Но аз съм сигурен, че нашият спорт ще си върне позициите и тази несправедливост ще бъде поправена"- каза Живко Вангелов.

"За мен, а предполагам и за всички вас, това е един необясним акт на неглижиране на резултатите във високото спортно майсторство на тези силни мъже, които с победите си направиха България известна на много състезания по света. Достатъчно е да си припомним само едно име- Дан Колов, смятан и до сега за един от най-силните мъже на Планетата. Неговият Диамантен пояс и всичките му медали ни задължават да мислим за това как тази традиция да продължи. Затова и мотото на днешния Олимпийски ден е "Да спасим олимпийската борба"-
заяви своята позиция и кметът на Враца Николай Иванов.

Кметът поздрави спортистите, като им обеща и занапред общинското ръководство да подкрепя най-талантливите и най-трудолюбивите от тях. Проявата завърши с атрактивни демонстрации на схватки, които се състояха под открито небе край един от символите на града- Куртпашовата кула.
По публикацията работи: Жоро Александров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна