Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови каяци и спорт през лятото за учениците във Видин

Нови каяци ще закупи видинското СОУ "Цар Симеон Велики". Инициативата е по съвместен проект със сходно училище в Дробета - Турну Северин, Румъния. Проектът се нарича "Каяк без граници" по Оперативна програма "Трансгранично сътрудничество". 15 ученици от Румъния ще гостуват за седмица във Видин и 15 видински деца ще посетят Дробета. Учениците от двете училища ще ползват гребните бази в Оршова и Видин.

"Ще закупим каяци и лодка ЯЛ с колесари. Нашите деца ще ги ползват заедно с румънските ученици докато продължават дейностите по проекта, след това лодките ще останат собственост на училището. Възнамеряваме следващото лято, когато децата нямат какво да правят, учениците да могат безплатно да ползват тези съоръжения" - обясни директорът на училището Венцислав Станев.

Проектът е училищен и няма връзка с клубовете по кану-каяк във Видин, посочи Станев, като уточни, че решението за кандидатстване по проекта е взето при разговори между него и учителите от училището:

"Ситуацията в града ни е трудна, но смятам, че това можем да направи и го дължим на нашите ученици. Искаме да им осигурим едно смислено прекарване на лятото, особено за тези деца, които не могат да отидат на друго място през ваканцията. Заради рисковете, които съществуват при качване в лодките, има възрастови граници. В спортните дейности ще се включат ученици от 7-8 клас."

По проекта са заложени разнообразни дейности - курсове по плуване и гребане, регати, спортни състезания, запознаване с културните забележителности на Видин и Дробета - Турну Северин, гостуване и обмяна на опит. В началото на октомври месец 2013 година училищното ръководство очаква да пристигнат във Видин партньорите им от Румъния и заедно да представят официално старта на проекта. Неговият край е през юли 2014 година.

По публикацията работи: Лора Русинова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна