Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-големият шахматен турнир на Балканите се открива в Белоградчик

Най-големият шахматен турнир за любители на Балканите- Балкански шахматен фестивал ще бъде открит за четвърта поредна днес в Белоградчик. Към момента в състезанието са се записали 101 участници от 13 страни. До 16 ч., когато ще бъде дадено началото на първи кръг се очаква техният брой да нарасне още, съобщи Евтим Стефанов от шахматен клуб "Найден Войнов" във Видин.

Преди официалното откриване на турнира на площада в града кметът Борис Николов и гросмайстор Александър Делчев ще изиграят демонстративна партия с големи фигури. На това шахматно игрище след това през цялата седмица жителите и гостите на Белоградчик ще имат възможност свободно да играят.

Турнирът се организира от Шахматен клуб "Найден Войнов" със съдействието на хотел "Скалите", Белоградчик. Ще се играят 9 кръга в периода 19-25 август с контрола на игра 90 минути плюс 30 секунди на ход добавено време. Още утре, 20-ти август, от 21 ч. ще се проведе и първият блиц турнир. В него ще се състезават отбори по двама с общ рейтинг 4 100 ело точки. Четвъртък се предвижда провеждането и на индивидуален блиц турнир. Довечера, както и още 3 вечери в рамките на фестивала, големият български шахматист и състезател на видинския шахматен клуб- Александър Делчев ще изнесе безплатна лекция на участниците.

Наградите, които очакват победителите са на обща стойност 15 000 лв., а 24 купи очакват своите притежатели през седмицата на шахматния фестивал на Балканите!

За повече актуална информация: www.belchess.com
По публикацията работи: Екип НОВИНИ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени