Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трансгранична младежка олимпиада България-Румъния 2013

Днес във видинската спортна зала "Фестивална" бяха дадени първите стартове от Трансграничната младежка олимпиада, с домакинство България и Румъния.
 
В уникалната спортна инициатива участват деца на възраст до 17 години, от 11 български и 11 румънски спортни клуба.
 
Спортистите са от Видин, България, и от област Долж, Румъния. Младите олимпийци ще са във Видин до 4 октомври, когато ще заминат за Калафат- Румъния.

"Целта на Игрите е да популяризираме спорта сред младите, тъй като спортът е изключително важен за здравето на нацията", каза за Радио ВИДИН Евтим Стефенов, изпълнителен директор на Агенция за регионално развитие и бизнес център Видин, организатор на младежката олимпиада.

В зала "Фестивална" днес бяха направени демонстрации в спортовете тенис на маса, волейбол, бастекбол, футбол, карате, самбо, джудо и шахмат. Специален гост бе гросмайстор Александър Делчев, първа дъска на видинския шахматен тим "Найден Войнов", който направи сеанс за участниците в Олимпиадата.

 
 
"Именно такъв форум може да покаже на децата, че шахматът може и да е забавен. Във Видин- благодарение на Евтим Стефанов, шахматът е вече много популярна игра. Радва ме и това, което се случва в училищата, редицата турнири, в които децата участват", каза за Радио ВИДИН Александър Делчев.

"Повече от 400 деца участваха в атрактивното представяне на всеки от спортовете: тенис на маса, волейбол, баскетбол, футбол, шахмат, самбо, джудо, карате, кану-каяк. Младите волейболистки на Видин предизвикаха истински фурор с уникален танц, футболистите от Калафат успяха да победят видинския клуб "Шампион" на малки вратички, а румънката Йоана-Андреа успя да направи заслужено реми на гросмайстор Делчев на изнесения от него сеанс на 40 дъски. Демострациите по карате и самбо също вдигнаха на крака залата, впечатлявайки с високо спортно майсторство", коментира Евтим Стефанов.

В ранния следобед гребци от видинските клубове по кану-каяк "Ванто" и "Бдин 77" и техни връстници от клуба по кану-каяк от град Дъболене, Румъния, показаха уменията си във водите на река Дунав.

Момчетата от школата на видинския баскетболен клуб "Видабаскет" Тихомир, Румен и Владимир, които днес участваха в демонстрациите, се надяват утре да победят връстниците си от Румъния. 
 
Много се забавляваха по време на демонстрациите във видинската спортна зала "Фестивална" и момичетата от волейболен клуб "Бдин Вида"- Симона, Гери и Криси.

Организатори на първата по рода си Трансгранична младежка олимпиада са Агенция за регионално развитие и бизнес център Видин, съвместно с асоциация "Калафат Дуйвен". Спортното събитие е финансирано по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013.

"Удовлетворени сме и от факта, че успяхме по проекта да закупим оборудване за 11 спортни клуба и организации от Видин и 11 от Румъния", сподели Евтим Стефанов.
 
Утре, 3 октомври, младите олимпийци ще се състезават в 11 вида спорт, като състезанията ще бъдат концентрирани основно в спортна зала "Фестивална". Демонстрации по колоездене са планирани за Колодрума, от 14:00 часа; Футбол на стадион "Георги Бенковски" и отново гребане под стените на крепостта "Баба Вида". Награждаването на участниците се планира за 18:00 часа, в спортна зала "Фестивална".

Програма за 3 октомври 2013 година


Час               Спорт                Място
08.00-12.00 Волейбол         Спортна зала
10.00-12.00 Колоездене      с.Ясен
09.00-11.00 Тенис на маса  Спортна зала
09.30-12.00 Шахмат            Спортна зала
10.00-12.00 Каяк                р.Дунав
10.00-12.00 Футбол            Стадиона
14.00-15.00 Колоездене      Колодрума
15.00-17.00 Джудо             Спортна зала
15.00-17.00 Самбо              Спортна зала
15.00-17.00 Баскетбол        Спортна зала
16.00-18.00 Кану                р.Дунав
17.00-18.00 Карате             Спортна зала

18:00 часа - Награждаване в Спортна зала "Фестивална" Видин.
 
На 4 октомври Олимпадата ще премине отатък Дунава- в Калафат. Закриването е на 6 октомври.
По публикацията работи: Борис Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна